PLATS OCH TID

När? 22 – 25 Mars 2018.

Var? Bio Rio i Hornstull, Stockholm.

 

ANMÄLAN

  • Individuella respektive -Filmskoleklassen

Öppnas: 4 december

Stängs: 25 Januari

 

  • SM i Minutfilm

Öppnas: 4 december

Stängs: 1 Mars

 

ÅRETS TEMA

Årets tema är Identitet. Identitet är ett stort ämne som kan tolkas på många olika sätt och alla människor läser in olika betydelser i termen. Människans identitet är det som definierar det unika. Identitet berör människors egna självbild, hur de definierar sig själva. Identiteten formas från barnsben och skapas i samspel med omgivningen.

I dagens samhälle är identitet otroligt viktigt och ett aktuellt ämne. Alla människor är unika och det är något som Sveriges kortfilmfestival vill hylla och belysa, oavsett ålder, etnisk härkomst, sexuell läggning. Festivalen ska fungera som en mötesplats för att diskutera jämställdhet, representation, förståelse och tolerans inom film och vad som sker ute i samhället. Icke kommersiell och konstnärlig film är en vinkling av samhället och därför så spelar identitet en stor roll.


 

JURYN 2018

Juryn för Sveriges Kortfilmfestival 2018 hittar du här.


 

AWARDS

 

Cinemagiker

Priset är inspirerad av Georges Méliès – den första Cinemagikern.
Ur de nominerade filmerna väljer produktionsbolaget Apricot Stone en film vars regissör får tillgång till professionell filmutrustning, inklusive marknadens bästa kamera Arri Alexa samt mentorskap av produktionsbolaget.

Syftet med detta pris är att lyfta fram en filmskapare och stödja denna med resurser och verktyg för trolleri med film. Du som vinner ska sträva efter att med hjälp utav filmmediet skapa illusioner för att beröra och underhålla. Din nya kortfilm kommer att spelas in under 1-2 dagar och visas under vår festival 2019.

 

UNICA

Du som är med och tävlar i Sveriges Kortfilmfestival har chansen att bli utvald i Sveriges program på UNICA, ”världsmästerskapet” i icke-professionell film. Världsmästerskapet sker i form av en internationell filmfestival, kallad UNICA-festivalen. Den varar i åtta dagar fyllda av filmvisningar och diskussioner, men även utflykter och gemensamma middagar. Det är en mycket speciell upplevelse att vistas tillsammans med omkring 400 andra filmintresserade i en dryg vecka och se världens bästa amatörfilmer.

Filmerna bedöms av en internationell jury om sju personer. Prislistan fastställs i samband med en offentlig jurydiskussion dagen före prisutdelningen kring ett urval av de visade filmerna. Guld, silver och bronsmedaljer delas ut samt även en del andra utmärkelser.

Varje land har rätt att ställa upp med ett filmprogram på mellan 60 – 75 minuter inklusive 4 minuters paus mellan filmerna. Längden på respektive landsprogram beror på hur många medaljer man fick året innan. Vid 2009 års festival hade Sverige 65 minuters visningstid.

 

Individuella Klassen

Guldmedalj

Silvermedalj

Bronsmedalj

Samt: Bästa Skådespelare, Bästa foto, Bästa Klipp, Bästa Musik, Bästa Manus.

 

Filmskoleklassen

Guldmedalj

Silvermedalj

Bronsmedalj

Samt: Bästa Skådespelare, Bästa foto, Bästa Klipp, Bästa Musik, Bästa Manus.

 

SM i Minutfilm

Guld

Silver

Brons

I denna tävling tilldelas diplom till respektive vinst.

 

Bästa Filmskola

Bästa filmskola erhåller en diplom.

 

Publikens Pris

Publiken röstar fram en film under festivalen.


 

SPONSORER

 

Med stöd av Stockholm Stad.