2020 SM i Minutfilm annorlunda tävling i år på grund av Covid-19

Bästa Minutfilmsfilmare,

SM i Minutfilm är en årligt återkommande publik tradition på Sveriges Kortfilms Festival (SKFF)  som arrangeras av Sveriges Filmförbund (Sfilm) sedan 64 år. 

2020 SKFF 27-28 mars var tills en vecka före festivalstart planerad som vanligt med publik visning, men p.g.a. corona var vi tvungna att hastigt ställa om festivalen till digital sändning via nätet. SM i minutfilm och de programpunkter som enligt tradition inkluderar publiken, var vi tvungna att skjuta på och vi bestämde att genomföra dessa senare under året när restriktionerna lättat! Situationen lättade under hösten och vi började åter planera en publik visning. MEN nu vet vi att så inte kommer att kunna vara fallet ännu ett tag framöver!
Sveriges Filmförbunds styrelse har därför beslutat att ändå genomföra SM i minutfilm under november månad men på ett annat vis i år. Vi har tillsatt en film-älskande och kunnig jury på 10 personer som kommer att bedöma de 66 filmer som anmälts och deltar i tävlingen och var och en väljer ut 10 filmer i rangordning med ett poängsystem.
Juryns val blir till 16 filmer som går vidare till en andra omröstning för att därefter välja ut de tre vinnarfilmerna.

Pristagarna kommer att offentliggöras i samband med Sfilms årsmöte 6 december 2020

Detta är en lösningen för i år och vi hoppas och önskar verkligen att kunna genomföra festivalen 2021 med publik på plats den 8-11 april.
Temat för 2021 är TID och filmanmälan startar som vanligt 1 december.
Hoppas ni har tid att göra fler Minut och kortfilmer att sända till oss och hoppas ni ser vårt beslut som en bra utväg.
Hoppas även att ni fortsatt vill stödja oss i vårt ideella arbete som medlem i Sveriges Filmförbund, där bland annat en av förmånerna är att få anmäla sin film gratis till Sveriges Kortfilmfestival. 
Ha det bra, ta hand om er, så ses vi förhoppningsvis i April :-)  
Bästa hösthälsningar Aase Högfeldt
Festivalproducent för Sveriges Kortfilmfestival 2020 och 2021