2022 JURY

Sveriges Kortfilmfestival är stolta över att presentera årets filmjury 2022

Vi välkomnar årets eldsjälar Maja Kekonius, Simon Revilla, Hanna Markkanen, Peter Nyrén, Marina Svala Nyström och Ewa Cederstam

FILMSKOLEKLASSEN

Maja Kekonius

Maja är filmaren, regissören, manusförfattaren, producenten med mera, som intresserar sig för inre och yttre gränser, makt och hur man som kvinna hanterar, agerar och manövrerar de gränser och maktstrukturer som finns i olika samhällen. Hon växte upp i en kreativ Göteborgsmiljö och valde sedermera filmens väg, med bland annat förberedande filmteknisk utbildning i Barcelona för att sedan gå regissörsutbildning på Filmskolan i Göteborg, nuvarande Akademi Valand. Maja har under flera år arbetat med det svenska och nordiska programmet på Göteborg Film Festival och arbetar idag som Filmkonsulent i Västra Götalandsregionen . Mer om Maja och hennes filmarbete på Nordic Women in Film
Vem är du Maja och vad definierar dig?
Svår fråga! Jag är ju i grunden filmare, regissör och producent med lång erfarenhet från det fria kulturlivet som numera verkar som kulturbyråkrat i rollen som filmkonsulent i Västra Götaland. Jag har ofta sökt mig till tvärsnittet mellan rörlig bild, dans, text och publika samtal och mina erfarenheter från allt detta definierar mig nog rätt så mycket.
Årets tema är Gränser och Frihet, vad betyder det för dig?
Jag har arbetat mycket kring teman som rör tillgång, inre och yttre gränser och makt och tycker att årets tema är väldigt intressant! Så mycket i livet handlar om gränser, fysiska och psykiska och så vår eviga längtan efter frihet. Men vad är frihet utan gränser?
Vad är dina förväntningar på festivalen?
Att få se film som berör och väcker tankar, men också film som bråkar med mig genom att vara nyskapande eller skaka om.

Simon Revilla

Simon är regissör och filmskapare baserad i Stockholm, utbildad vid Prague Film School och Alma Manusförfattare. Simon är verksam inom dokumentär, fiktion och teater och hans kortfilmer Birdwatcher och Gästhamn har rönt framgångar på internationella festivaler. Senaste kortfilmen Obituary tilldelades 2021 Tempo New Doc Award. Simon har även ett långvarigt samarbete med produktionsbolaget Laika Film & Television, i utvecklingen av två dokumentärer.
Mer om Simon Revilla och hans arbete här.
Vem är du Simon och vad definierar dig?
För tillfället arbetar jag inom film, som regissör och dokumentärfilmare och som producent på aliasTEATERN, en andrumsplats för det annorlunda, i Stockholm. Mest kännetecknande för mig är nog min nyfikenhet för berättelser. Det, och min torra humor kanske.
Årets tema är Gränser och Frihet, vad betyder det för dig?
Gränser är mänskliga skapelser som kan vara osynliga, imaginära, fysiska eller mentala; men som i slutändan påverkar våra verkligheter. Gränser har använts för att separera, inskränka och kontrollera. Gränser kan också vara det som är nödvändigt för att definiera, förstå och hävda oss själva. Själv kommer jag att tänka på poeten Rumi, som sa att “bortom tankar om rätt eller fel finns ett fält — jag möter dig där”
Vad är dina förväntningar på festivalen?
Jag ser fram emot att se bidragen från unga filmskapare, att få ta del av berättelser från deras verklighet och fantasi!

Hanna Markkanen

Hanna är sedan 2018 producent på dokumentärfilmsbolag WG Film i Malmö. Hon arbetar tätt tillsammans med producenten Margarete Jangård, med särskilt fokus på samproduktioner och distribution. Just nu är flera projekt under utveckling och produktion, bland annat Döttrar (regi Jenifer Malmqvist), som kommer ut 2022. Hanna har även arbetat som koordinator och festivalprogrammerare vid Savonlinna International Nature Film Festival sedan 2016. Före WG Film var hon produktionsassistent på The Why Foundation,  en Peabody Award-vinnande ideell organisation för dokumentärer, samt varit festivalassistent vid Edinburgh International Film Festival. Hon har en Master of Arts i film- och mediestudier från Köpenhamns universitet och en grundexamen i film- och tv-studier från University of Glasgow.
Vem är du Hanna och vad definierar dig?
Professionally speaking, I’m a film producer working first and foremost with documentary film. A love of stories and storytelling has defined my life from a young age: books, films, TV – I’ve probably spent the majority of my waking hours consuming and thinking about them. It is such a privilege to be able to make my living from them as well!
Årets tema är Gränser och Frihet, vad betyder det för dig?
Borders and freedom are much contested words and ideas these days that spark heated debate and unrest in our society. They can of course have many meanings, but I guess the first impressions that come to my mind at this moment, are related to national borders and mobility across them. As someone who lives in Copenhagen but works in Malmö I think about borders between countries and what it means to cross them a lot. It’s interesting that the pandemic has made borders more of a reality to a lot of people (like me) that normally have the freedom to travel almost anywhere with their passport – unlike those that we try to keep out from our wealthy countries at all costs, such as refugees. I think it’s hugely important that filmmakers engage with themes like these and bring us new, critical and perhaps surprising viewpoints!
Vad är dina förväntningar på festivalen?
I really look forward to seeing fantastic films from new voices and meeting talents that will define the future of film in Sweden. I can’t wait!

INIDIVIDUELLA KLASSEN

Peter Nyrén

Peter är TV-producent, seriemakare och mediechefen med drygt trettio års erfarenhet från tv-branschen i olika roller och positioner­ – främst på TV4, Jarowskij och SVT. Idag operativ chef för TV-priset Kristallen. Peter älskar berättande i alla dess former och hur det kan överföra idéer, drömmar och känslor så att vi möter erfarenheter vi aldrig kunnat få på annat vis

Vem är du Peter och vad definierar dig?
Jag är en kille i övre medelåldern som beskriver mig som verklighetsflykting. Älskar att försvinna till nya världar och ta del av nya historier.
Årets tema är Gränser och Frihet, vad betyder det för dig?
Mina associationer blev nu konstnärliga: Vad begränsningar i form av format och resurser kan betyda för att ge kreativa ramar som fokuserar och förlöser kreativitet. Och friheten att utforska sitt utryck och få berätta sin historia
Vad är dina förväntningar på festivalen?
Att bli överraskad – men också att bli tryggt lotsad till och i dessa överraskningar.

Marina Nyström

Marina är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Göteborg och har synts i flera rolluppdrag på Stadsteatrar runt om i Sverige. Hon har även setts på vita duken där hon fått priser och nomineringar för sina karaktäristiska rollporträtt inom film. Marina är även yrkesverksam som regissör och manusförfattare, med bland annat prisbelönade kortfilmer och med en långfilmsdebut som erhållit biolansering och SVT distribution. Marina är en av Sveriges främsta coacher inför scenskolesökningar och auditions för film och scenuppdrag, samt flitigt anlitad som gästlärare och inspiratör på film och scenutbildningar. Länk till Marinas senaste kortfilm Mer om Marina här

Vem är du Marina och vad definierar dig?
Jag kanske skulle ta mig friheten att definiera mig som en Raggsocka? – en sån där hemmastickad socka med olika kreativa garnfärger sammanvävda till ett stycke. Jag kör alltså färggrann växelverkstad mellan regi, skådespeleri, manusskrivande och coachning inom scen/film skapande.
Årets tema är Gränser och Frihet, vad betyder det för dig?
Temat “Gränser och frihet” – tycker jag bjuder in till mycket spännande bredd och kreativitet! Jag får spontan lust att lägga sikte på vilka friheter och gränsöverskridande uttryck som regi och skådespelare vågar sig ut på framför kameran.  
Vad är dina förväntningar på festivalen?
Glamouriskt höga! Jag förväntar mig fria salonger utan rädsla för virus och restriktioner. En festival som kommer ikapp all längtan att ses ihop under spännande filmvisningar, mingel, samtal och prisutdelningar med pompa och ståt! All in!  

Ewa Cederstam

Ewa är regissör, filmfotograf, producent och verksam filmare sedan snart 30 år och har med sig en mängd prisbelönta filmer i bagaget såsom Armbryterskan från Ensamheten och Våga Minnas, Förövare och Kvinnans plats, en trilogi där hon undersöker tystnaden efter ett övergrepp. Som filmare är Ewa orädd och drivs av en lust att förändra människors blick på världen, på sig själva och på andra människor. 2012 belönades Ewa med Dorisfilms Genipris. Ewa är född i Malmö, bosatt i Stockholm där hon utgår från HELION FILM Mer om Ewa och hennes arbete på Nordic Women in film
 
Vem är du Ewa och vad definierar dig?
Extra viktigt för mig är att via mina filmer skapa förutsättningar för dialog med publiken. Jag vill förmedla både starkt innehåll, spännande gestaltning och få igång samtal om det som skaver och förändra det som inte riktigt stämmer. Som nu senast i aktuella filmen OM SKOGEN där vi ifrågasätter hur vi just nu förbrukar vårt skogsekosystem med en mycket hård kalavverknings metod. Filmens undertitel är kampen för Sveriges sista naturskogar och jag hoppas att vi nu med visningar över hela landet bidrar till en ny och förändrad syn på skogen som endast en ekonomisk resurs och att vi påverkar till en ny lagstiftning som kan skydda vara sista gamla naturskogar
Årets tema är Gränser och Frihet, vad betyder det för dig?
Årets tema Gränser och frihet berör mig. Speciellt då jag arbetat tematiskt med filmer som alla handlar om gränser. Det är ett mycket starkt tema och svårt att inte låta sig påverkas emotionellt. Handlar det om vår egna gränser, eller andras? Hur påverkas vi av att leva i ofrihet? I ett samhälle med stängda gränser? I ett samhälle där ofrihet råder? Hur skapar vi en frihet för oss själva utan att också inverka på andras gränser? 
Vad är dina förväntningar på festivalen?
Som vanligt när det gäller filmfestival ser jag mycket fram emot att få uppleva film, nya och gamla filmare som vill förmedla en känsla visuellt genom sina val av gestaltning, och som samtidigt har ett starkt budskap, ett innehåll.