Sveriges Kortfilmfestival är stolta över att presentera årets filmjury 2020
Vi välkomnar årets eldsjälar Jonas Pedersen Hardebrant, Josef Kullengård, Andra Lasmanis, Jessica Laurén, Lia Hietala och Kine Boman
INDIVIDUELLA KLASSEN
ANDRA LASMANIS
Andra, Vem är du, vad definierar dig?
Har arbetat med film i hela mitt vuxna liv – främst som filmfotograf men har även varit filmkonsulent på SFI och undervisat som lektor i filmisk gestaltning på Den Norska Filmskolan och på STDH. Arbetar nu som projektledare på SVT för Moving Sweden och Långfilm.
Vad betyder årets tema för dig? Jag fastnar för årets tema som gör mig nyfiken på omfånget – det stora och det lilla. Det yttre och det inre – och självklart hållbarhet i allt.
Vad är dina förväntningar inför festivalen? Jag hoppas kunna få se filmer som vågar och törs både innehållsmässigt och gestaltningsmässigt.
JONAS PEDERSEN HARDEBRANDT
Jonas är distributionschef på TriArt.se och har tidigare bl.a arbetat på Svenska Filminstitutet.
Vem är du, vad definierar dig? För mig är det viktigaste i en film idén om att vilja göra något av betydelse för åskådare. Impact på omvärlden bör enligt mig vara det viktigaste ordet för en kreatör som vill skapa.
Vad betyder årets tema för dig? Idag ser vi att enskilda människor kan ha en enorm påverkan på omvärlden. Men det är inte förrän det individualistiska blir kollektivt som skillnad kommer att ske. Att kollektivet successivt urholkas till förmån för den egna vinstmaximeringen är det största problemet för oss alla.
Vad är dina förväntningar inför festivalen? Jag hoppas få upp ögonen för några av våra framtida stjärnor som jag kan fortsätta hålla ett öga med och arbeta ihop med i framtiden.
JOSEF KULLENGÅRD
Josef är branschproducent på Göteborg Film Festival med särskilt fokus på branschkommunikation och festivalens marknadsplats för ny nordisk film Nordic Film Market. Han har tidigare bland annat varit programchef på Carl International Film Festival i Karlskrona, producent på Malmö Arab Film Festival och koordinator för distributionsbolaget ACIS. Josef har en kandidatexamen i Filmvetenskap inom Kulturledarprogrammet på Linnéuniversitetet och har även läst Litteraturvetenskap på Lunds universitet.
Vem är du, vad definierar dig? Fylld med energi, envishet och nyfikenhet.
Vad betyder årets tema för dig? Den pågående klimatkrisen är tveklöst vår tids viktigaste fråga. Både helt grundläggande för människans fortsatta överlevnad men också filosofiskt, kulturellt och såklart också för filmen. Hur kan vi bygga en hållbar filmbransch? Vilken betydelse har filmkonsten i en värld som står inför enorma framtida utmaningar? Vilket ansvar har vi som arbetar med film? Vad är dina förväntningar inför festivalen? En spännande uppsjö av svensk filmtalang!
FILMSKOLEKLASSEN
JESSICA LAURE´N
Jessica är animatör, regissör, illustratör mm.
Hon började animera direkt efter gymnasiet och i nästan 20 år var hon på Kanalfilm, där hon var involverad i många olika produktioner ex.vis spelfilm “Ratty”, Cinemation spelfilm “Charlie Strap och Froggy Ball”, Happy Life, TV-serien “Tre vänner … och Jerry” Sedan blev det Filmtecknarna där hon var regissör och designer för reklamfilmer, kortfilmer, TV-serier, musikvideor etc. Idag har Jessica sitt eget företag Goldspoon / Dessiné AB och arbetar som regissör, illustratör, manusförfattare och designer med 2D, 3D, live action och blandade mediatekniker. 2010 publicerade Jessica boken “Helt random”, en illustrerad humoristisk noirbeskrivning av moder-dotterförhållandet.
Vem är du, vad definierar dig? Jag definieras av en (tydligen) osläcklig barnslig nyfikenhet och leklust som gör att jag väldigt sällan tröttnar på att skapa. Behovet att berätta historier verkar bara öka med åldern, så jag hänger på så länge det bär. Jag har också ett stort rättvisepatos som just nu kommer till uttryck i mina filmer om kvinnlig utsatthet.
Vad betyder årets tema för dig? Årets tema, människan och miljön, är det viktigaste jag kan komma på. Utan miljön ingen människa, helt enkelt. Förvånansvärt nog finns det folk som inte förstår det. Jag vill också få in det lika värdet i temat, allt livs rätt till värdig existens.
Vad är dina förväntningar inför festivalen? Jag hoppas på en rolig festival med många spännande filmer som får chans att nå ut och göra skillnad!
LIA HIETALA
Lia har sin huvudsakliga bas i Stockholm, men hennes kortfilmsdebut If I Say No (2016) utspelar sig i den norska naturen. Filmen gav henne senare Nordnorsk Filmsenters stipendium Springbett, som resulterade i hennes andra kortfilm Min Homosyster (2017). Filmen kom att bli mycket framgångsrik, i februari 2017 vann den världens mest prestigefyllda queerfilmspris: en Teddy Award för bästa kortfilm, vid filmfestivalen i Berlin. Hietala fortsätter att arbeta med både fiktion, dokumentärfilm och har påbörjat en kandidat i konst vid Konstfack University of Arts, Craft and Design. Under 2020 släpper hon tillsammans med Hannah Reinikainen dokumentären Alltid Amber på produktionsbolaget Story. En uppväxtskildring om stark vänskap, svek och att våga lita på människor igen.
Vem är du, vad definierar dig? Jag är en ung filmare i Stockholm som precis har hittat mitt sammanhang. Mina vänner och kollegor är det som kanske främst definierar mig, vad jag intresserar mig för och vad jag tar mig an.
Vad betyder årets tema för dig? Årets tema är brett men också pricksäkert i förhållande till varför jag gör film. Rörlig bild för mig är ett sätt att få människor att se på någonting genom nya perspektiv och vikten av att använda det för att påverka är någonting som årets tema inbjuder till. Det tycker jag är kul!
Vad är dina förväntningar inför festivalen? Jag är såklart taggad på att se bra film! Allting runtom är bara bonus, filmen är ändå hjärtat och det jag ser mest fram emot!
KINE BOMAN
Kine bor i Varberg är dokumentärfilmare och genusvetare och har bl.a gjort Enda bilden av pappa, om en kvinna som söker sin samiske far och Hjordeliv, som handlar om tre samiska kvinnor och deras liv inom renskötseln. Hjordeliv hade sin världspremiär på Göteborgs Film Festival 2006. Båda filmerna har visats på SVT och på många internationella filmfestivaler. Kine arbetar även på KulturUngdom i Göteborg som projektledare för Arvsfondenprojektet Filmplats. Filmplats är ett stort filmprojekt där över 100 ungdomar på 7 olika orter i Västra Götaland skapar film utifrån temat mänskliga rättigheter. Vem är du, vad definierar dig? Jag är en extremt nyfiken person som ständigt vill förstå och upptäcka något nytt. Mitt intresse för olika kulturer har genomsyrat livet på olika plan, och i min värld är alla människor intressanta på något sätt. Jag har alltid varit övertygad om att ”den lilla människan” kan förändra världen.
Vad betyder årets tema för dig? Temat är superviktigt och kan innefatta det mesta! Allt hänger ihop i något avseende, det är därför absolut nödvändigt att se konsekvenserna av olika handlingar/tänkanden/skeenden, både över tid och här och nu. Det är där det brister, då konsekvenstänkandet saknas, både i det lilla och i det stora. Frågan om vad som är hållbart för ett bra och friskt liv och för en frisk miljö är verkligen något som alla borde fundera kring.
Vad är dina förväntningar inför festivalen? Jag hoppas få se filmer där berättaren är engagerad och verkligen tagit sig an temat, och jag förväntar mig en bred och väldigt varierande produktion.