Om oss

FÖRBUNDET

Sveriges Film- och Videoförbund är riksorganisationen för icke-kommersiell film och Sveriges alla filmskapare. Vi vill att film ska göras av alla, ses av alla och handla om alla. Sveriges Kortfilmfestival är SFV:s flaggskepp. I 62 år har vi förvaltat och arrangerat kortfilmsfestivalen. Tillsammans med våra samarbetspartners hjälper vi filmarna att sprida sin filmer som anmälts till SKFF både nationellt och internationellt vilket innebär flera externa visningar varje år på allt från UNICA – VM i kortfilm till LadyBug Festival i Göteborg. Läs mer om förbundet, verksamheten, erbjudande och medlemskap på SFV:s hemsida. Bli medlem här.

FESTIVALEN

Sveriges Kortfilmfestival, SKFF är Sveriges äldsta filmfestival som varje år arrangeras i Stockholm av Sveriges Film- och Videoförbund. 2019 blir den 62:a gången. SKFF är en festival som skapar möjligheter för alla att visa sina filmer och tävla, gå på seminarium och föreläsningar. Inom tävlingen finns det tre tävlingsklasser; Individuell, Filmskola och Minutfilm.
Vår målsättning är att hylla Sveriges bästa icke-kommersiella kortfilmer med nationellt intag, det vill säga film som främst görs i konstnärligt och icke kommersiellt syfte, samt att skapa dialog och stimulera utbyte mellan filmintresserade oavsett nivå. Det är även viktigt för oss att skapa band mellan alla i Sverige, oavsett bakgrund för att tillsammans visa på mångfalden inom filmkulturen.

ÅRETS TEMA ÄR SAMEXISTENS

Samexistens kan tolkas på många olika sätt. Planeten jorden samexisterar med universums alla planeter och himlakroppar. Vi människor samexisterar med alla levande organismer och varelser som djur och natur. Sida vid sida lever vi i våra likheter och olikheter när det kommer till ursprung, ekonomiska förutsättningar, politiska åsikter, viljor, vanor, intressen och mycket annat. Samexistens kan även syfta till maktförhållanden och samlevnad mellan individer, inom samhällen och mellan länder. Som individer är vi också lämnade i denna värld till att samexistera med oss själva på ett eller annat sätt.
På Sveriges Kortfilmfestival 2019 kommer du att få se en stor variation och mångfald på årets tema Samexistens.

Vad är din tolkning av samexistens?

AWARDS

Individuella Klassen

Guldmedalj, Silvermedalj och Bronsmedalj

Samt: Bästa Skådespelare, Bästa Foto, Bästa Klipp, Bästa Musik, Bästa Manus, Bästa Regi.

 

Filmskoleklassen

Guldmedalj, Silvermedalj och Bronsmedalj

Samt: Bästa Skådespelare, Bästa foto, Bästa Klipp, Bästa Musik, Bästa Manus; Bästa Regi.

Bästa Filmskola

Bästa filmskola erhåller en diplom.

 

SM i Minutfilm

Guld, Silver och Brons

I denna tävling tilldelas diplom till respektive vinst.

 

 

UNICA

Du som har anmält din film till Sveriges Kortfilmfestival och är medlem i SFV har chansen att bli utvald i Sveriges program till UNICA- festivalen, världsmästerskapet i icke-kommersiell film. Filmerna bedöms av en internationell jury. GULD-, SILVER- och BRONS-medaljer delas ut i de fyra kategorierna, Filmskola, Unga filmare, Individuella och Minutfilm. Även en Hedersmedalj ges varje år till varje land, för att belöna och uppmuntra en förening eller en person som speciellt främjat icke-kommersiell kortfilm. Utöver dessa priser delas årligen även ut “Most Interesting National Program” till ett av deltagarländerna och sist men inte minst den hedervärda “UNESCO Fellini Medal” med grundval i mänskliga rättigheter.
På UNICA 2018 tog Sveriges filmprogram hem priser i ALLA kategorier och dessa kommer att överlämnas i samband med SKFFs prisutdelning söndagen 7e april. 

LadyBug Festival Award

LadyBug Festival som startades 2009 är en film- och kulturfestival med fokus på jämlikhet, miljöfrågor och mänskliga rättigheter.  Syftet med priset är att lyfta fram en filmskapare och en film som berör, spelar roll och gör avtryck i någon av de delar som LadyBug Festival står för. Urvalet görs från kortfilmer i alla genrer från Sveriges Kortfilmfestival 2018 och LadyBug Festival 2018. LadyBug Festival Award 2018 överlämnar sitt pris på SKFFs prisutdelning söndagen 7e april.