Festivalen 2020

Sveriges Kortfimfestival 2020 ägde rum 27-28 mars livesänd från Bio Rio .
Årets tema var “Människan och Miljön”.

Tack alla fantastiska filmare, medarbetare, jury, både på plats och på distans, för att Sveriges Kortfilmfestival 2020 gick att genomföra och blev riktigt bra, trots att vi veckan före festivalen fick ändra kurs, på grund av corona! I och med att det var så nära inpå festivalen bestämde vi att vara kvar på biografen som vi bokat seda länge. Alla filmer streamades, och från en tom biosalong gjordes en 3-kamera sändning med inslag av live intervjuer, skype-samtal, videohälsningar med och från filmskaparna. Allt sammanknutet av mellansnack och sketcher av och med vår konferencier Ivar Fors. Stort Tack!!!

Mer om årets festival:

JURY 2020

Program 2020 programblad

Program 2020 kort flyer

Filmer Filmskoleklassen 2020

Filmer Individuella klassen 2020

Vinnare 2020 Filmskoleklassen

Vinnare 2020 Individuella klassen

Vinnare 2021 SM i Minutfilm

Årets bästa filmskola

Nyårsafton 2020

Stort, stort tack även till våra sponsorer Centas och LD Sweden som med så kort varsel ställde upp för festivalens och sakens skull. Utan er hade vi inte rott detta iland! En glädje att samarbeta med er alla som ett enda stort härligt team samlat från de olika världarna film, tv, event, bio, it! Riktigt spännande och kul!
We made it!
Vill även tacka Stockholms Stad, Region Stockholm och Kulturens för flexibilitet, support, uppmuntran och ekonomiska stöd då vi snabbt ändrade kurs och ursprungsutförande av festivalen med hänsyn och respekt till riktlinjer och rekommendationer av Corona-Covid-19//
Aase Högfeldt Festivalproducent & Konstnärlig ledare 2020

Årets tema “Människan och Miljön”

Jordens lungor brinner, skogarna försvinner, isarna smälter och världen välter.

Det är lätt att förtränga att det bara finns en jord, en bebodd planet, såsom vi känner verkligheten. Den jord som är ett hem för oss alla. Djur, växter, människor och andra organismer samsas under samma atmosfär i komplexa förhållanden. Miljö kan vara både den inre och den yttre, vilket även kan innefatta omgivande förhållanden, fysiska som sociala – inom familjen, på jobbet, i skolan, på gatan. Natur och Kultur. I stort och smått.
Vissa kämpar för fred, demokrati och mångfald.
En del söker sig andra vägar.
Hur lever vi, med vilka och på vilket sätt? Vad är hållbart?
Hur påverkar vi miljön och hur påverkar miljön oss?
Vad är hållbarhet?

Vi för en ständig kamp i ett ständigt samspel med varandra, som nu är öppen för din tolkning.

Tack för alla anmälda fina fantastiska tänkvärda filmer.
Årets Tema “Människan och Miljön
Temat kan tolkas väldigt brett och handlar inte bara om miljö
såsom natur utan om hela vårt sammanhang.

Bästa  Kortfilmsälskare! (info 21 mars 2020)
#Coronaviruset Covid-19 och ändrat festivalutförande 2020
Sveriges Kortfilmfestival, Sfilmss flaggskepp, har tagit del av striktare direktiv för evenemang i region Stockholm och därtill anmodan om riskbedömning. Vi tar detta på största allvar, värnar om oss alla och har därför beslutat att helt ändra kurs för årets festival. Vi är kvar på  Bio Rio 27 & 28 mars, MEN gör en streamad festival i realtid, helt UTAN fysisk PUBLIK. dvs Filmerna kan endast ses exklusivt vid detta tillfälle och publiken kommer istället att vara med oss från TV-soffan, telefonen, datorn, köket och garaget, ja från hela landet högt och lågt, vitt och brett helt enkelt! På biografen finns vår konferencier, Ivar Fors, som lotsar oss igenom festivaldagarnas filmpass med inslag av intervjuer och samtal med filmare och jury.
Det här är både nytt, spännande och roligt och det är med stolthet vi kommer att visa er alla bra, viktiga och tänkvärda filmer på årets tema “Människan och Miljön”. Mångfald, bred representation och filmer med kvalitet utlovas!! 
Alla filmpass kommer att visas i realtid helt enligt schemat förutom filmpass 5 som nu visas Lördag 17.30-20.00 istället. Filmsamtal, workshop, Affischutställning och SM i Minutfilm kommer att genomföras vid senare tillfälle i år.
Sveriges Kortfilmfestival har de senaste åren blivit allt mer populär och vi är naturligtvis skakade över att så drastiskt behöva ändra utförandet av festivalen där även mötesplatsen och bryggan mellan filmare, filmskapare, filmälskare från alla bakgrunder är väldigt viktig, MEN men vi är samtidigt oerhört stolta och glada över att ha fått möjligheten att kunna genomföra årets festival med det passande temat “Människan och Miljön”, i en helt ny form, med nya utmaningar, möjligheter och andra spännande mötesplatser!
Mycket kärlek till er alla från Aase Högfeldt // Festivalproducent, festivalgruppen och Sfilms styrelse