Om oss

 

FÖRBUNDET

Sveriges Film- och Videoförbund är riksorganisationen för icke-kommersiell film och Sveriges alla filmskapare. Vi vill att film ska göras av alla, ses av alla och handla om alla. Sveriges Kortfilmfestival är SFV:s flaggskepp. I 62 år har vi förvaltat och arrangerat kortfilmsfestivalen nästan varje år. Vi sprider filmerna som skickas till festivalen varje år tillsammans med våra samarbetspartners. Det leder till ca 10 externa visningar varje år på allt från UNICA – VM i kortfilm till LadyBug Festival i Göteborg. För att läsa mer om förbundet, verksamheten och erbjudande och medlemskap besök SFV:s hemsida. Bli medlem här.

 

FESTIVALEN

Sveriges Kortfilmfestival, SKFF är Sveriges äldsta filmfestival som varje år arrangeras i Stockholm av Sveriges Film- och Videoförbund. 2019 arrangeras den för 62:a gången. SKFF är en festival som skapar möjligheter för alla att visa sina filmer och tävla, gå på seminarium och föreläsningar. Inom tävlingen finns det tre tävlingsklasser; Individuell, Filmskola och Minutfilm. Vår målsättning är att hylla Sveriges bästa icke-kommersiella kortfilm med nationellt intag, det vill säga film som främst görs i konstnärligt och inte kommersiellt syfte, samt att skapa dialog och stimulera utbyte mellan filmintresserade oavsett nivå. Det är även viktigt för oss att skapa band mellan alla i Sverige, oavsett bakgrund för att tillsammans skapa och ta del av kultur.

 

 

ÅRETS TEMA ÄR SAMEXISTENS

Begreppet samexistens kan tolkas på många olika sätt. Planeten jorden samexisterar med universums andra planeter och himlakroppar. Vi människor samexisterar med andra levande mekanismer och varelser som djur och natur. Sida vid sida lever vi i våra likheter och olikheter när det kommer till ursprung, ekonomiska förutsättningar, politiska åsikter, viljor, vanor, intressen och mycket annat. Ordet kan även syfta till sådant som maktförhållanden- och samlevnad mellan individer, inom samhällen och mellan länder. Som individer är vi också lämnade i denna värld till att samexistera med oss själva på ett eller annat sätt. Nu är det din tur att göra din egen tolkning av samexistens.

 

AWARDS

Individuella Klassen

Guldmedalj

Silvermedalj

Bronsmedalj

Samt: Bästa Skådespelare, Bästa foto, Bästa Klipp, Bästa Musik, Bästa Manus.

 

Filmskoleklassen

Guldmedalj

Silvermedalj

Bronsmedalj

Samt: Bästa Skådespelare, Bästa foto, Bästa Klipp, Bästa Musik, Bästa Manus.

 

SM i Minutfilm

Guld

Silver

Brons

I denna tävling tilldelas diplom till respektive vinst.

 

Bästa Filmskola

Bästa filmskola erhåller en diplom.

 

UNICA

Du som har anmält din film till Sveriges Kortfilmfestival och är medlem i SFV har chansen att bli utvald i Sveriges program till UNICA- festivalen, världsmästerskapet i icke-kommersiell film. Filmerna bedöms av en internationell jury. Guld, silver och bronsmedaljer delas ut samt en del andra utmärkelser.

 

LadyBug Festival Award 2019

LadyBug Festival som startades 2009 är en film- och kulturfestival med fokus på jämlikhet, miljöfrågor och mänskliga rättigheter.  Syftet med priset är att lyfta fram en filmskapare och en film som berör, spelar roll och gör avtryck i någon av de delar som LadyBug Festival står för. Urvalet görs från kortfilmer i alla genrer från Sveriges Kortfilmfestival och LadyBug Festival.