Utvalda filmer 2024

Filmskoleklassen

Animation

04;25

FP5

BLOOM


Mio Nilsson Ylitalo

Om filmen

I en till synes fridfull och helt övergiven värld kämpar fen Marie med sin ensamhet som sakta men säkert leder till insikter om vad det innebär att vara på egen hand.

Spelfilm

16;59

FP1

Blå

David Kennhed

Om filmen

Två unga kvinnor i ett dysfunktionellt romantiskt förhållande känner hur de långsamt glider isär, samtidigt som de individuellt brottas med kärlek och dess följdfrågor; vad krävs för att älska någon, och hur blir man älskad?

Spelfilm

18;00

FP1

Den lilla röda


Olle Wager

Om filmen

18-åriga Jackies nära relation med sin mamma sätts på prov när mammans nya pojkvän kommer på besök.

Annan

14;28

FP4

Det Mörka och Det Säkra


Mirai Inoue Strand

Om filmen

Nedgångna sheriffen Alder söker hjälp av den 12-årige cowboyen Noel med att finna den ökände skurken endast känd som “Mörkret”.

Spelfilm

08;25

FP9

Eggs and Chickens


Tora Wideryd

Om filmen

På en provokativ konstutställning följer vi ett gäng besökare, en väktare och en liten flicka med spring i benen. När deras vägar korsas uppstår en fråga om vem som äger rummet.

Komedi

14;43

FP4

En sista dag


Markus Bustad Taube

Om filmen

Emo är med i en allvarlig olycka som får honom att ifrågasätta vilka beslut han tidigare tagit i livet.

Dokumentär

07;22

FP8

En turist på Gotland


Jessica Fredin

Om filmen

Jessica går på filmskola och ska göra en film på temat “minne”. Hon återvänder till sin hemort på Gotland och reflekterar över sommarens Stockholmsturister och grannarnas tomma ladugårdar på en splittrad plats som inte längre är hennes.

Spelfilm

14;30

FP6

En världslig sak


Joel Wiklund Ekman

Om filmen

“En värdslig sak” handlar om ensamhet i ett sekulärt samhälle.

Komedi

10;03

FP8

Ersatt


Amber Klaassen

Om filmen

Filmen handlar om en receptionist som riskerar att bli av med sitt jobb på grund av en AI. Han måste kämpa för att behålla sitt jobb men under tiden inser han vad hans riktiga dröm är.

Animation

06;58

FP5

Ett Minne Blott


Rebecca Osser

Om filmen

Den gamla mannen Alfred hemsöks av minnena som ledde honom till att mista kontakten med sin dotter.

Komedi

06;29

FP8

Godnatt, då


Johan Stavsjö

Om filmen

När Nanna och Tims går och lägger sig uppstår en diskussion om vem som ska ta initiativet till sex. En natt då könsnormer och förväntningar tar över i sovrummet.

Dokumentär

13;35

FP5

Huset mittemot

Siri Pårup

Om filmen

A documentary film where I observe the people in the building opposite. What I see from my window mixed with my prejudices creates fictional stories about these people and their day to day lives.

Spelfilm

09;39

FP8

Innan vi faller


Josephine Bauer

Om filmen

Vad går i arv och vad förs över i generationerna? En kvinna flyr från det ockuperade Riga under brinnande krig. Hon söker en framtid i det neutrala Sverige, men tvingas in i ett spiondrama för KGB där hennes barns liv står på spel.

Spelfilm

14;45

FP2

iris


Elma Nilsson

Om filmen

Iris är fundersam, hon skriver ned allt i sin lilla bok, alla tycks veta vem hon är, utom hon själv. Är vi oskrivna blad, som längtar efter sin text? Skriver vi vår egen bok, eller fyller andra den med innehåll?

Spelfilm

11;53

SUA

JAG TROR JAG KLARAR MIG


Fina Höglund

Om filmen

Dansen utgör Emmas fristad, men när mammas psykiska ohälsa fördjupas, blir balansen mellan passion och ansvar krävande och det uppstår en kamp mellan verklighet och dröm.

Spelfilm

13;01

SUA

Jajja


Hugo Melin

Om filmen

Albin försöker fån sin farfar, Roland, som har svår demens att komma ihåg gången Roland räddade Albins liv.

Dokumentär

10;05

FP4

Klara and Vassi – One kilometer at a time


Matilda Lundberg

Om filmen

I utkanten av Kiruna bor den unga hundspannsföraren Klara Fjellborg. Tillsammans med sina hundar färdas hon över den frusna Torneälven. En magisk skildring av relationen mellan människa och natur.

Spelfilm

14;12

FP8

Lustens nödvändighet


Adrian Pauli

Om filmen

“Lustens nödvändighet” är en idéfilm som bygger på en uppgift från Statistiska Centralbyrån om att över 50% av äktenskapen som ingås idag är avslutade inom sju år.

Dokumentär

12;24

FP9

Man med glatt humör


Gustav Ekander

Om filmen

När buss 53 mot Henriksdalsbadet kör in i en parkerad bil i centrala Stockholm har chauffören haft hjärtstopp i 13 minuter. Gustav filmar sin pappa busschauffören och minns barndomens far och oroar sig för att han ska försvinna på riktigt.

Dokumentär

17;11

FP3

Mothering the Mothers


Hanna-Maria Rydberg

Om filmen

Fyra barnmorskor med olika bakgrund arbetar i riskfyllda och trygga miljöer i Aten, Grekland för att fylla det vårdrelaterade tomrum som riskerar migrerande kvinnors liv. Genom en inblick får vi en känsla för deras avgörande roll i samhället.

Hybrid

05;15

FP1

Musen Martyr


Ylva Ottervald Flygare

Om filmen

Musen Martyr bor tillsammans med ett barn och dess mamma i ett till synes lugnt hem. När saker går dåligt blir musen ledsen och dricker ur en liten flaska, och då blir allt plötsligt otryggt och läskigt.

Komedi

13;47

FP3

Om Döttrar Kunde Döda

Solîn Bakircian

Om filmen

Laura lurar med sin dotter till ett föräldrar-barn retreat, men dess rosa och trendiga metoder slår fel och tvingar dem att antingen reparera relationen eller driva helt isär.

Animation

07;40

FP6

Proje2t Toast


Tobias Folkesson

Om filmen

Vad händer, vilka blir vi och vad blir viktigt när allt ställs på sin spets?

Spelfilm

12;26

FP9

Rötter likt Gudaträd

Jonas Bogsjö

Om filmen

När unge Ahmad inte klarar att nå fram genom sina telefonsamtal väljer han att städa bort de minnen som finns kvar “henne”, men några minnen visar sig vara starkare än andra.

Komedi

09;24

FP1

Snälla ge mig jobbet!


Maja Ingman

Om filmen

Albin Karlsson sitter i ett väntrum tillsammans med andra jobbsökande och väntar på sin tur för en jobbintervju hos en snabbmatskedja. När det väl blir Albins tur att komma in tar jobbintervjun en helt annan vändning än planerat.

Spelfilm

12;27

FP1

Säg Det Bara


Ines Hakers & Mariam Storozjik

Om filmen

Tre tjejer tvingas samarbeta trots deras olikheter i livet. Vilket resulterar i att de tvingas dela sina erfarenheter och försöka lära känna varandra på ett djupare plan.

Hybrid

14;21

FP7

The Way Out


Miranda Lunnerhag

Om filmen

ENG: An adventurous storyteller tells a self experienced metaphorical story, dealing with mental health, being chased by demons and overcoming death.

SV: En äventyrlig sagoberättare berättar en självupplevd metaforisk historia om psykisk hälsa...

Spelfilm

05;12

FP2

Tryggare kan ingen vara


Klara Ingare

Om filmen

Ett samtal på nattklubbstoaletten lämnar Iris med en fråga, var det verkligen såhär hon skulle bli när hon blev stor?

Dokumentär

11;22

FP2

Vad är Räntan på Lycka?


Saga Kristjánsdóttir

Om filmen

En dokumentär om sökandet efter svar om barndom bland föräldrar och syskon. Där förmågan att komma ihåg telefonnumret till den lokala pizzerian leder till samtal om ränta och lyckolån.

Individuella Klassen

Annan

14;03

FP7

Arttiv


Sanna Ekman

Om filmen

Freja är på gränsen till ett sammanbrott. Det får henne att söka sig till sin tillflyktsort Jävre där den familjeägda stugan är belägen. Men hon möter allt annat än ro på sin egensnickrade rekreationsresa. Skogen verkar inte vilja lämna henne ifred.

Spelfilm

14;10

FP6

At War


Suheib Saleh

Om filmen

Ett ungt svart skådespelarpar i London bråkar om huruvida det är okej att acceptera en stereotypisk roll eller inte.

Spelfilm

04;54

FP8

Bastubabes


Mirjam Kjellman

Om filmen

En ung tjej skickar en avklädd bild till sitt kärleksintresse och under de långa minuter som följer kastas hon och hennes kompis mellan fnissattacker och förtvivlan.

Animation

06;00

FP1

Bookstore


Ofelia Giannini och Annika Giannini

Om filmen

En gammal bokhandlare försöker rädda sina böcker undan regnet och får oväntad hjälp av en gammal kvinna.

Spelfilm

15;00

FP3

Brödraskapet


Bo Pärletun

Om filmen

Alex får veta att hans kollega Mika har blivit våldtagen. Förövaren visar sig vara Alex barndomsvän som just bjudits in till teamet. Alex genomgår en resa där han förstår att han själv bidrar till de strukturella problemen som finns i ett brödraskap.

Dokumentär

13;23

FP2

By Asian Power Plants ( Röster från Asien)

Pelle Wichmann

Om filmen

Människor i olika Asiatiska länder berättar om sina hjärtefrågor då de står uppställda framför koleldade kraftverk vilka symboliserar en av vår tids stora frågeställningar, hur vi skall få energi och samtidigt överleva här på jorden.

Dokumentär

14;59

FP7

Det är något med skogen


Karim Golestaneh

Om filmen

Andreas har en dröm om att bygga ett liv i skogen samtidigt som han kämpar med tankar om det liv han har och vad livet kunde ha varit. I ljuset av hans reflektionen får skogen en ny betydelse.

Hybrid

01;43

FP9

Diaspora daydreams


Iman Zaaroura

Om filmen

En skildring av ens vardag kan fortgå tillsynes som vanligt, samtidigt som ens historia, kultur och folk utplånas. Det här är en dikt som presenteras i filmformat.

Hybrid

08;05

FP7

En Hyllning Till Skogens Konung


Kim Sundbeck

Om filmen

”En Hyllning Till Skogens Konung” berättar historien om ”Älgsängen”. En möbel som inte liknar något annan och vars historia innehåller svek, krossade drömmar och död.

Spelfilm

15;00

FP9

En stund som du kommer att minnas

Polina Blag

Om filmen

Vera, 13, engages in self-harm and ends up in the emergency room. The news of a six-month wait for specialist help upsets her mother. Dealing with this crisis very differently, there seems to be a surmountable distance between mother and daughter. Is

Spelfilm

16;03

FP7

En sällsam historia


Truls Svenningsson

Om filmen

Linnea liftar med två norska feriearbetare. Hon följer med dem till en bondgård där det uppdagas att hon flytt från en våldsbenägen man. Under natten som följer börjar Linnea se spöken, samtidigt som mannen kommer för att hämta henne.

Dokumentär

09;52

FP1

Entropy


Inuk Jørgensen

Om filmen

Imagine you had to go on a journey

Konst

05;03

FP5

Ett färgat cellofanpapper


Kajsa Ödmark

Om filmen

Det är distansen som skapar tomrummet. Får en att vilja ha mer. Söka blickar. Blicka ut i tomheten för att sen få tag på det. Men vid en tidpunkt förstår man att det måste släppas taget om.

Komedi

11;31

FP6

Fleshlight


Gustav Andersson Lilliehorn

Om filmen

Inför en middag med några vänner upptäcker Lisa att hennes kille, Noah, har en fleshlight som han har gömt. Lisa konfronterar honom och allt eskalerar till ett fullskaligt bråk som visar sig handla mer om deras relation än något annat.

Animation

07;45

FP1

För oss heter du alla namnen


Hedda Keszler

Om filmen

Efter att Julias mormor Katinka drabbats av en stroke börjar hon skriva ned sina minnen med henne. Texterna berättar om deras relation, familj och bakgrund, och verkar minska avståndet som Katinkas minnesförlust skapat mellan dem.

Dokumentär

12;32

FP5

Förstagångsväljarna

Ali Heydari
Sajad Hojati

Om filmen

För att få rösta i riksdagsvalet behöver du ha svenskt medborgarskap. För att få rösta i kommun- och regionvalen behöver du ha bott minst tre år i landet. Valet 2022 blev på grund av flyktingkrisen 2015 rekordmånga invandrares första demokratiska val

Animation

05;00

FP6

GAP

Jerker Eriksson

Om filmen

En liten film om vänskap

Spelfilm

02;49

FP8

GLÖD


Linnéa Elfström Schederin

Om filmen

GLÖD- diktfilm om egna upplevelser som utbränd och deprimerad. Mitt i djupet av detta förlamande tillstånd får vi lära känna dennes egentliga natur, hur kapabel hon var och avsaknaden av en viss figur som aldrig tidigare lämnat hennes sida.

Dokumentär

10;43

FP5

Gränsland – Borderline


Ines Sebalj

Om filmen

“Gränsland - Borderline” är en poetisk kort essäfilm om att se tillbaka i tiden, att förstå händelser i samband med en turbulent barndom. Filmen kretsar kring en familjehistoria som under många år varit

Komedi

08;26

FP4

How to do Scandinavia

Nadya Abbasi

Om filmen

En persisk familj förbereder sin dotter inför hennes första skoldag i Sverige.

Komedi

03;53

FP8

I nattens mörker


Anders Österberg, Millan Österberg, Karl-Johan Lundberg

Om filmen

En kvinna vaknar mitt i natten. Har hon hört något? Hon kallsvettas och sträcker sig efter sänglampan.

Dokumentär

14;18

FP6

Isblink


Olga Krüssenberg

Om filmen

Svalbard ligger i världskartans periferi men samtidigt i klimatförändringarnas kokpunkt. Lokalbefolkningens berättelser bildar ett minne av en plats som förändras i en rasande fart.

Spelfilm

14;59

FP2

JAG BÖRJAR BLI DELLI

Matez Garci

Om filmen

Denna filmen utforskar psykisk ohälsa bland unga vuxna i svenska förorter, särskilt inom minoritetsgrupper. Genom huvudkaraktären Adam ges en djupgående insikt i den komplexa verkligheten präglad av rasism, kriminalitet och machokultur.

Konst

02;56

FP4

Kartlagt djur


monne lindström

Om filmen

De korta texterna/dikterna/slagorden är skrivna i en hophäftad bok gjord av övermålade tidningspapperssidor.
Stroferna har samlats ihop under hösten på skrynkliga lappar. Sen fann de sin plats i tidningspappaersboken vars sidor liknar löv i naturen

Konst

02;10

FP4

Knöl


Ron Andersson

Om filmen

Att vara en Knöl

Spelfilm

13;27

FP6

Lika Olika

Perla Heiefort

Om filmen

Smilla och Joakim är på en trevande första dejt när samtalet tar en obehaglig vändning. Plötsligt måste de konfronteras med varandras olikheter, och ännu värre – sina likheter.

Hybrid

09;54

FP6

Maj & Majd


Leandro Netzell Cerón & Samori Tovatt

Om filmen

En fisk sjunger ”Don’t worry be happy” och tv-figuren Alf skyddar mot vålnader i en film som med små gester och stort hjärta porträtterar mötet mellan pensionären Maj och Majd från hemtjänsten. Om ensamhet och om vårt behov av närhet och kontakt.

Hybrid

09;36

FP7

Manimalen


Mikael Bengtson Högman

Om filmen

Två unga kvinnor är på väg hem sent en kväll då de upptäcker att en främmande man följer efter dem. Statistiskt sett borde det väl inte vara någon fara...? Det hela tar dock en märklig vändning.

Dokumentär

09;01

FP3

Margit reser


Maria Wallin

Om filmen

En skånsk kvinnas semesterbilder och -dagböcker hamnar på arkivet. Vad kan de bleknande bilderna berätta för oss idag?

Spelfilm

08;30

FP2

Min son ska inte bli bög


Emmy Christensen

Om filmen

På grund av sin pappa har 12 åriga Adam väldigt homofobiska åsikter. Med hjälp av några vänner lyckas han förstå att det är okej att gilla vem man vill, men vad ska han göra åt sin pappa?

Spelfilm

11;00

FP3

Nima


Disa Östrand

Om filmen

Nima lives with Catrine, who wants to help him get asylum in Sweden. But because she is in love, she also wants something back.

Spelfilm

19;09

FP3

Olga och Athena heter egentligen något annat


Miriam Leandoer Håstad & Raoul Ek

Om filmen

Ett förhållande är bara en reaktion på varandra.

Komedi

14;29

FP4

Potatis


Birgitta Liljedahl

Om filmen

Efter att ha fått en arg-smiley för mycket från sina barn, kämpar den utmattade Mamma 1 mot Inspektören och en av staten introducerad idealersättning, Mamma 2. “POTATIS” är en absurd, socialt kritisk komedi som utspelar sig i en nära framtid.

Komedi

08;20

FP5

Päronträdet


Julia Boström

Om filmen

Päronträdet är ett kort kammarspel om mångas ömma punkt, det oundvikliga i att bli lik sina föräldrar.

Spelfilm

15;48

FP7

Sabretooth


Kelly Wedin

Om filmen

Sabretooth är ett mockumentärt porträtt av tre tonåringar under en dag i skogen där de växt upp. Skogen är en tillflyktsort från den vuxenvärld som de börjat kliva i – fylld av våld och avsked. En sista tid av barndom, frihet och vänskap.

Animation

09;07

FP6

Skitväder


Jessica Laurén

Om filmen

Det har regnat I fyrtio dagar. I huset planeras det för ännu en köksrenovering, med bekymmer kring färgval, klickgolv och försenade leveranser. Allt medan verkligheten forsar in i källaren.

Konst

00;07

FP7

Skogspoesi


Jörgen Vikström

Om filmen

En poetisk och själfull kortfilm om skogen och vår jord.

Komedi

03;51

FP5

Snart är det jul


Karl-Johan Lundberg, Tomas Kullström, Anders Österberg

Om filmen

En pappa ringer sin vuxne son just innan jul, och berättar att han och mamman tänker skilja sig.

Konst

06;00

FP2

Spillt blod torkar inte


Daniil Tomas & Alexander Zadruzny

Om filmen

En poetisk skildring som berör bakgrunden till det beväpnade våld som skördar barns liv och framtidens hopp. En reaktion på hela Sveriges kollektiva sorg.

Produktion: Sumeria Films. Text: Alexander Zadruzny.

Animation

02;50

SUA

The blue boy


Rickie Cai

Om filmen

Otto fick en dag smeknamnet The blue boy, under en fest kommer hans hemlighet fram.

Skräck

10;19

FP3

The Psychiatrist


Christoffer Hammarlöf

Om filmen

Vad kan hända när du inte blir trodd på?

Konst

15;00

FP9

The Source


Gilda Stillbäck, Sofia Norlin

Om filmen

The Source är en danskonstfilm om ungdomlig revolt, om strider som ärvs från en generation till en annan, om kamp för överlevnad, om hopp och återfödelse.

Spelfilm

14;35

FP2

Tranor


Olle Bugge

Om filmen

Tranor lever i livslånga monogama förhållanden och tillsammans flyger de varje år hundratals mil över land och hav. De flesta håller ihop men de tranor som tappar bort varandra tillägnar resten av sina liv åt att aldrig glömma den andra.

Komedi

08;22

FP2

Tänk om


Nora Rios & Anton Clements

Om filmen

Gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut när en pojkvän letar efter rätt ord för att beskriva sin svartsjuka gentemot sin flickvän och hennes kollega.

Spelfilm

13;18

FP1

u got to live a little liksom


Hedvig Orback

Om filmen

Under en panikångestattack ringer Lea sin bästa vän. Trots att de bor i olika städer är intimiteten djup och när ångesten långsamt rinner av lyckas de hitta humorn även i det becksvarta.

Annan

13;20

FP8

Vattenhålet


Đenana Arapovic

Om filmen

Vargtimmen befinner sig på en enkelresa genom rymden mot en konfrontation med Gud i hopp om att uppnå fullkomlighet. Istället virvlar han in i en infinite loop med en ängel och brottas med frågan ifall kärleken är stark nog för att häva dödsdriften