2022 ÖVRIGA PRISER

ÖVRIGA PRISER & SAMARBETEN

WIFT Sverige – Årets Kvinnliga Filmskapare – Sveriges Kortfilmfestival

WIFT Sverige – Sveriges kortfilmfestival ger priset Årets Kvinnliga Filmskapare till en kvinnlig regissör eller producent, för att lyfta, synliggöra och stötta kvinnliga filmare och motverka den ojämna könsbalansen i filmbranschen. Priset är ett stipendium på 3000kr, mentorskap och medlemsskap i WIFT under ett år.
WIFT är ett internationellt nätverk som arbetar för en mer jämställd filmbransch. WIFT startades 1979 i LA och har “chapters” över hela världen. Helen Granqvist är president i WIFT Sverige som har sju delkontor. Sedan två år är Helen även president för WIFT International

Dagsljus

Dagsljus ger ett tekniskt stipendium till GULD, SILVER, BRONS i Individuella klassen och “Årets Tema”
Detta i form av värdecheckar för filmteknisk utrustning. Dagsljus är en ledande aktör inom uthyrning av professionell filmutrustning inom Film, Reklam och TV branschen och erbjuder hela sortimentet av utrustning för alla typer av produktion oavsett storlek och inspelningsformat.

Lady BugFestival

LadyBug Festival Award överlämnas i samband med SKFFs prisutdelning och är ett diplom med motivering plus ett stipendium på 3000 kronor. Syftet med priset är att lyfta fram en filmskapare och en film som berör, spelar roll och gör avtryck i någon av de delar som LadyBug Festival står för. Urvalet görs från kortfilmer i alla genrer från både Sveriges Kortfilmfestival och LadyBug Festival. LBF som startades 2009 är en film- och kulturfestival med fokus på jämställdhet, miljö och mänskliga rättigheter.  

FILMPRISER SVERIGES KORTFIMFESTIVAL 2022

Individuella Klassen:

Guldmedalj, Silvermedalj och Bronsmedalj
Samt: Bästa Manus, Regi, Dokumentär, Animation, Foto, Huvudroll, Biroll, Musik, Ljud; Cast, Klipp, och två hedersomnämnande

Filmskoleklassen:

Guldmedalj, Silvermedalj och Bronsmedalj
Samt: Bästa Manus, Regi, Dokumentär, Animation, Foto, Huvudroll, Biroll, Musik, Ljud; Cast, Klipp, Scenografi och hedersomnämnande

Årets Filmskola

Årets Filmskola erhåller ett diplom med motivering.

Årets Tema

En utvald film från Filmskoleklassen eller Individuella klassen belönas med ett diplom och en värdecheck från företaget Dagsljus att ta ut i material för filmproduktion. Läs under rubriken “Dagsljus”

SM i Minutfilm: Guld, Silver och Brons.

I SM i Minutfilm tilldelas medalj i GULD SILVER och två BRONS. Den film som tar hem GULD får tävla i den internationella minutfilmstävlingen WMCC som är en del av UNICA där 35 europeiska länder tävlar med sina filmer.

UNICA

UNICA Du som är medlem i Sfilm och har anmält din film till Sveriges Kortfilmfestival har chansen att bli utvald att representera Sverige i ett filmprogram till UNICA, världsmästerskapet i icke-kommersiell film. UNICA sorterar under UNESCO och har ca 30 medlemsländer som 2022 tävlar med ett 40 minuters program var. Filmerna bedöms av en internationell jury och GULD-, SILVER- och BRONS-medaljer delas ut i de fyra kategorierna, Filmskola, Unga filmare, Individuella och Minutfilm. En Hedersmedalj ges varje år till deltagarländerna, för att belöna och uppmuntra en förening eller en person som speciellt främjat icke-kommersiell kortfilm. Utöver dessa priser delas årligen även ut “Most Interesting National Program” och sist men inte minst den hedervärda “UNESCO Fellini Medal” med grundval mänskliga rättigheter. 2018 gick “UNESCO Fellini Medal” till den Svenska filmen “I Have to Save the World a Little” en dokumentär om poeten och transaktivisten Yolanda Aurora Bohm av Peppe Andersson. Sverige erhöll 2018 för första gången även priset “Most Interesting National Program”

UNICA filmer 2022