20220917, 18 & 25 Filmmuseet Kristianstad

“Ögonblick ur den okända svenska filmhistorien”

I samband med invigningen av utställningen med Filmskaparen Jan Troells verk på Regionmuseet den 17 september har Sveriges Filmförbund(Sfilm) den äran att visa Troells första prisbelönta kortfilm “Sommarhamn” från 1959 och en kort intervju som vi gjorde med Jan Troell i våras. Dessa filmer ingår även i två olika program, 18 & 25 september med rubrik “Ögonblick ur den okända svenska filmhistorien” på Filmmuseet i Kristianstad, där vi utöver Sommarhamn visar flera prisbelönta filmer ur Sfilms arkiv., som vi nu digitaliserat.
Många filmskapare, Jan Troell och Nathalie Alvarez Mendes med flera har börjat sin filmbana hos Sfilm och tävlat med sina kortfilmer och fått pris.
Filmregissören och manusförfattaren Göran du Rees, som forskar i vår folkliga filmskatt, sammanfattar Sveriges Filmförbunds historia fram till 90-talet och berättar om arkivarbetet och filmerna.

Program 1 söndag 18 sept. kl 14-15.30

“Var drar du gränsen för hur mycket du kan ta hand om någon annan? Våra karaktärer är ömsesidigt beroende av varandra, lever i en nära relation som är svår att definiera utifrån stereotypa antaganden”

“Tiden 1900-1960 fritt skildrad genom montage och animation av tidningsillustrationer, teckningar och fotografier. Filmen börjar i lugnt tempo med bildmaterial från den gamla “goda” tiden då seklet var ungt: klädedräkt, varieté, järnväg, ballong, bil, film, flyg. Med tigerjakt i Afrika och en halvnaken filmdiva på en tigerfäll till tonerna av “Tiger Rag” kommer ett hastigare tempo in, som ökar till sekundsnabba klipp och direkta växlingar mellan kontrasterna krig-fred, rik-fattig, glädje-sorg, vit-färgad, sex-prydhet, ung-gammal, liv-död m.fl. Altt följer en historisk linje, fram till 1960-talet. För att förstärka Hiroshimasekvensen har röda och gula färgtoner spontanistiskt målats direkt på filmoriginalet. (Text ur FilmCentrums katalog)

“Tyrannosaurier, nutidens dinosaurier, är grävskoporna som skövlar natur och ersätter den med fabriker och naturförstöring” — alla filmer i vårt arkiv har vunnit pris på vår filmfestival men för denna animation letar vi efter mer fakta och information

“tre kontorister skojar med sin chef genom att byta ut hans nya hatt till en större storlek” — även denna film letar vi mer information om, så om någon vet något om den är vi glada över om ni hör av er.

Under en intervju med Jan Troell våren 2022 kommer det fram att han har en kortfilm i sitt kassaskåp som vann pris hos oss (Sfilm) 1959, som påverkade Troells framtida yrkesval.

“En ung pojke går omkring och upptäcker hamnen en sommardag” Filmen fick fotopris av Lennart Bernadotte, och vinner Svensk smalfilmsförbund 1959

Jan Troell ger råd till nya filmskapare: Ett klipp på ca 1 minut från en längre intervju gjordes våren 2022 inför Sveriges Kortfilmfestivals visning av “Sommarhamn”

Program 2, söndag 25 sept. kl 14-15.30

Program 2 kommer snart att presenteras här