JURY 2023

Sveriges Kortfilmfestival 2023 är stolta över att presentera årets jurymedlemmar

Vi välkomnar årets jurymedlemmar och eldsjälar:

Filmskoleklassen

Grace Maharaj, Katja Härkönen och Mattias Olsson

Individuella Klassen

Anna Sunna , Sebastian Micci Johansson och Christina Olofsson.

FILMSKOLEKLASSEN

Grace Maharaj

Grace Maharaj är född på Fiji, uppvuxen i Australien och på Nya Zeeland. Sedan 30 år bor Grace i Stockholm och arbetar som manusförfattare och producent. Hon har bl.a skrivit manus till Blodsbröder, Säg Att Du älskar mig, Dear Alice och Grevinnan av Danmark, producerat kortfilm och varit exekutiv producent för filmerna Sell och  Kärleksinvandrare. Grace har grundat, och driver bolaget Arvet Agency – ett transmedialt företag som specialiserat sig på förvärv av immateriella rättigheter för utveckling och produktion av film/tv/ljud och spelmediaplattformar. Läs mer om Arvet Agency här.

Vem är du Grace och vad definierar dig ?

I am a very hardworking person and believe that commitment and consistency is the code to success. There is no other way. I do not allow structural barriers to define me or stop me, even when these are some of my biggest  challenges today in the Swedish film and television eco system and culture. I meet these challenges as an opportunity to grow and learn.  If I want to make something happen, I will do it. I make my rules and I create my own path because it is my responsibility to define my art, my happiness and my purpose. I would define myself as a woman who knows her worth and her power and to use it constructively.

Vad betyder årets tema “Tillsammans” för dig?

Tillsammans. I love this theme because we are the sum of all our parts. That is the key element in any film production- the teamwork is thriving when the purpose is united. We will get to the end result differently because of our different skill-sets required but we get there together. I learn’t that in anything we do as film-makers from script development to the end of a rolling out a film, the process needs to be of humility, trust, respect and inclusion. Those that make film today, that can study film, are privileged. It is a privilege to tell stories through the medium of film and yet it is also a sacrifice but also a choice. It is a great responsibility and this responsibility should rest on the principles of sustainable filmmaking from a physical environmental aspect as well as from an inter-personal relationship with each other.  This is what  Tillsammans is for me. I also believe that the next generation of filmmakers are going to be important to our cultural heritage and storytelling in the age of climate change crisis, wars, pandemic, community and culture. We need to support the future to make it better.

Vad är dina förväntningar på festivalen?

I  look forward to seeing the shape of new ideas that are bold, daring, radical – surprise me, shock me, disturb me.

Katja Härkönen

Katja är filmkonsulent i det nordligaste produktionscentrumet Filmpool Nord i Luleå, Norrbotten. Hon har arbetat åtta år som konsulent för kort fiktion och dokumentärfilm. Innan konsulent-uppdraget arbetade hon som informationsansvarig och marknadsförare med alla filmgenrer på Filmpool Nord. Katja växte upp i en liten by i Mellersta Finland och blev förtjust i rörligt berättande under tv-och mediakunskap-studier på universitetet i Åbo. Den akademiska karriären byttes till regiarbete med dokumentärfilmer och tv-arbete med bl.a. kulturprogram. Katja blev vald till Tv-bolaget YLE:s interna dokumentärfilmsutbildning. Senare studerade hon också dokumentärfilm vid avdelningen musik, medier och teater i Piteå. Katja har tidigare även arbetat som filmkonsulent för dokumentärfilm vid mediacentrumet POEM i Uleåborg.
Filmer som Katja samproducerat och annat som Katja gjort.

Vem är du Katja och vad definierar dig ?

Nästan hela mitt liv har jag arbetat med rörligt media, först som dokumentärfilmregissör och tv-journalist och sen som filmkonsulent och samproducent. Jag har också alltid arbetat utifrån ett regionalt perspektiv och varit en aktör utanför huvudstaden. I mitt arbete som filmkonsulent för kort fiktion och dokumentärfilm på Filmpool Nord i Norrbotten lyfter jag fram regionala berättelser från regissörer i Norrbotten. Det är väldigt roligt. I Norrbotten lever vi med en kulturell mångfald med många berättelser på de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli och romani. Jag har också haft förmån att få arbeta med norrbottniska regissörer som ursprungligen t.ex. kommer från Iran, Afghanistan och Pakistan. Tre ord definierar mig bäst som person: kreativ, humoristisk och energisk.

Vad betyder årets tema “Tillsammans” för dig?

Begreppet ”Tillsammans” betyder mycket för mig. Först och främst är det ett ord som är en förutsättning för att kunna skapa film. Man skapar film tillsammans med andra människor, var och en bidrar med sitt för att vi ska tillsammans kunna skapa en unik berättelse. I vår tid blåser det väldigt individualistiska vindar och jag hoppas att vi åter igen är på väg mot mer solidaritet och viljan att göra saker ”tillsammans”. Jag kan tänka mig att tillsammans-svingen är starkare nu efter den hemska pandemi-perioden. Nu kan vi åter igen samlas och se t.ex. filmer tillsammans på festivaler. Oerhört viktigt!

Vad är dina förväntningar på festivalen?

Jag känner mig väldigt nyfiken och vill grotta ner mig i berättelser. Vilken ära att få se färska filmer från filmskolorna. Det blir många små resor till olika världar; jag ser framemot det! Sen hoppas jag naturligtvis att många ska samlas och se festivalfilmerna tillsammans. Det är förstås först i mötet med publiken som filmerna vaknar till liv.

Mattias Olsson

Mattias Olsson är filmskapare baserad i Kristianstad, Skåne. Han jobbar mestadels som regissör men klipper även en hel del, skriver eget ibland, men föredrar att filma andras material. Mattias har regisserat flertal nollbudget kortfilmer varav den senaste, Besöket, har tagits ut till ett antal festivaler världen över.
Förutom filmskapandet recenserar och snackarhan även film på YouTube.

Vem är du Mattias och vad definierar dig ?

Jag ser mig som en av alla ”struggling filmmakers”. Utöver det filmnörd och youtuber.

Vad betyder årets tema “Tillsammans” för dig?

Tillsammans får mig direkt att tänka på samarbete, då jag som filmskapare måste arbeta tillsammans med andra för att uppnå mina mål och få ett resultat. Tillsammans har teamet potential att locka fram något fantastiskt.

Vad är dina förväntningar på festivalen?

Ser fram emot festivalen då det alltid är kul och inspirerande att se mycket film med en så stor blandning mellan stort och smått som det bara kan bli på en festival. Det är även inspirerande att se nya talanger och nya visioner, och att få chansen att kunna få se något verkligt originellt.  

INDIVIDUELLA KLASSEN

Anna Sunna

Anna Sunna bor och verkar i Luleå och har en lång bana som journalist bakom sig och har bl.a arbetet på SVT och SR

Vem är du Anna och vad definierar dig ?

Jag är Skuvluga Biete Juhana Jovsseha Anna – Journalist, dokumentärfilmsregissör och producent boendes i Julev/Luleå. Det som definierar mig är platserna i Sápmi jag kommer ifrån, min familj, släkt och vänner.

Vad betyder årets tema “Tillsammans” för dig?

För mig som är en del av en urfolkskultur är kollektivet, att vara tillsammans – ovttas på nordsamiska – och relationen till mitt folk och jorden någonting som är centralt.

Vad är dina förväntningar på festivalen?

Jag hoppas på bra filmer, samtal och möten för er som är på festivalen. Jag kommer tyvärr inte själv vara på plats eftersom jag aldrig åker söderut på vårvintern, då njuter jag av de ljusa klara vårvinterdagarna, men kommer därför sända en filmad hälsning till er alla söderöver.

Sebastian Johansson Micci

Sebastian Johansson Micci (1993) är regissör, manusförfattare och klippare. Han har gjort  ett flertal kortfilmer som visats på festivaler runt om i världen. 2020 tog han examen från  filmkandidaten på Valand, Göteborg med sin examensfilm The Drowning Goat. Senaste  kortfilmen Filmen känns för vit, som han gjort tillsammans med Manne Indahl, har premiär  på GFF 2023 och visas på SVT senare i vår. Just nu håller han på att utveckla sin  debutlångfilm Tvestjärten tillsammans med Grand Slam AB. Mer om Sebastian här

Vem är du Sebastian och vad definierar dig ?

Jag skulle definiera mig som filmregissör, pojkvän, son, storebror, kompis, kollega och  kattägare bosatt i Stockholm. I mitt filmskapande intresserar jag mig för det tragikomiska  och människans oförmåga att hantera olika situationer och relationer.

Vad betyder årets tema “Tillsammans” för dig?

En del av mig tycker att ”tillsammans” är ett ganska urvattnat och desperat ord. Jag  upplever att det är ett ord som används mer och mer i offentligheten för att skapa en falsk  känsla av gemenskap, förtroende och likstämmighet i ett alltmer polariserat och  individualistiskt samhälle. Samtidigt fyllde jag 30 för några veckor sen och släkt och familj från olika delar av världen  kom för att fira mig och det nya året. Det var som att befinna sig i en dröm – att se alla  tillsammans och att vi hade så kul och mysigt ihop. Det var några av dom lyckligaste  dagarna i mitt liv.

Vad är dina förväntningar på festivalen?

Jag upplever att det görs mycket spännande kortfilm i Sverige som inte får chansen att  visas offentligt. Där har Sveriges Kortfilmsfestival alltid varit en bra och central plattform för  unga filmare från hela Sverige – än mer viktig nu när STOCKmotion upphört/pausats.  Den blandning kortfilmer som visas är ofta modiga, lekfulla, nytänkande och humoristiska.  Jag ser framemot att bli berörd och inspirera

Christina Olofson

Christina Olofson bor i Stockholm och är född i Kristinehamn, är idag en av Sveriges mest uppmärksammade filmskapare. Hon startade som filmklippare och verkar numera som regissör och producent och driver produktionsbolaget CO.FILM AB sedan 1974. Hon är inte rädd för att gå sina egna vägar, att experimentera med nya former eller att ta upp tabubelagda ämnen. Flera av hennes filmer är flerfaldigt prisbelönade och sålda till Tv-stationer världen runt. Nuvarande styrelseuppdrag Vice Ordförande, Fackförbundet Scen & Film och KLYS. Tidigare har Chrstina haft styrelseuppdrag i bl.a. Svenska Filminstitutets styrelse, FERA (Federation of European Screen Directors), Folkets Bio, och Konstnärsnämnden.Urval av Christinas filmer: Spelfilmer: Sanning eller Konsekvens, Happy End, Hannah med H. Dokumentärfilm: Dirigenterna, I Rollerna Tre, Tältet – Vem Tillhör Världen? (tillsammans med Göran Du Rées), Eriks fönster mot världen, Nina Älskling, Anette/Anette– Krimjouren (tillsammans med Klara Björk), Anna Lindh – Människan, Ministern, Mordet. Christina Olofson tog sin Masterexamen i Praktisk Kunskap vid Södertörns Högskola, 2017. Mer om Christina och hennes långa arbete på CO.FILM AB 

Vem är du Christina och vad definierar dig ?

Min filmhistoria är dess filmer och tänkespråket är ”att med film förändra världen”. Denna devis har med åren nyanserats och moderniserats men kvar finns grundtanken att göra film som påverkar, berör och för sin publik öppnar nya vägar in i vår samtid. Filmer om hur det är att vara människa. Min plattform är mitt bolag, CO.FILM där jag alltid har verkat, från början av mitt filmskapande. Jag har producerat ett 30-tal filmer; spel-, dokumentär- och kortfilm och jag har idag ett bibliotek av filmer. Producerar även andra filmskapare, nu pågående samarbete med regissören Maria Eng och manusförfattaren Arvid Unsgaard.

Vad betyder årets tema “Tillsammans” för dig?

Ett omfattande begrepp som består av orden till och samman. I den tuffa tid vi lever i idag, politiskt i världen med kriget i Ukraina, kampen för mänskliga rättigheter i Iran, Israel-Palestina och i övriga världen. Orden, till och samman, hur korrelerar dem i det politiska läget i Sverige idag utifrån vårt behov och absoluta önskan om gemenskap? En fråga som hos mig ständigt är närvarande.

Vad är dina förväntningar på festivalen?

Jag är nyfiken på hur filmskaparna utforskar och gestaltar sina berättelser och att få en blick för vad som rör sig hos dem. Dessutom är jag mycket intresserad av att ta del av olika uttryck, genrer och andra sätt att göra film på. Finns det ett uppror mot dagens filmuttryck, eller?