24/3

Sveriges Kortfilmfestival 2023 med tema “Tillsammans” öppnar fredagen 24e med insläpp 9.45 och med start kl 10. Dagen bjuder på många fina filmer, Q&A med filmskapare, två filmsamtal och två samarbeten. Det blir en intressant och rolig dag och före varje programpunkt, visas en prisbelönt arkivfilm som digitaliserat för festivalen. Speciellt inbjudna för dagen är filmskolor i regionen och medlemmar i Sveriges Filmförbund som har fri entré. ALLA är varmt välkomna som vanligt och ALLT denna fantastiska dag bjuder på kostar för icke medlem 125 kr!

Dagens program fredag 24 mars

10.00-11.30 “En Bättre morgondag” /”A Better Tomorrow”

10.00-11.30 “En Bättre morgondag” / “A Better Tomorrow” vårt populära film och forskarsamtal, är ett samarbete med Sveriges Unga Akademi(SUA) I år ser vi tre prisbelönta kortfilmer från 2022 års festival, pratar med filmskaparna, har Q&A med publiken och träffar tre forskare som utifrån filmerna fokuserar på Migration, Miljö (både fysisk och psykisk) och Klimatförändring. De tre filmerna är:
”Mina sköra Händer” av Willy Fermelin (Katrinebergs FHSK)
”Vägg i Vägg” av Linda Lövgren (Stockholms Filmskola)
”Tracks” av Viktor Björnström och Kajsa Määttä (IND)

11.45-13.15 FilmPass 1: 8 filmer

Först en en kort arkivfilm plus en hälsning från Värnamo Filmhistoriska Festival och deras Vinjettfilm
Hunden Pennys Äventyr musikfilm-barn 3,54 av Emma Nordenstam (IND)
Apelsiner & Flaskpost Drama 5,16 av Manna Bergström, Ida Stegeby, Oscar Mehtälä, Valdemar Simonsson (Edelviks FHSK)
Evergreen Thriller/drama 7,20 av Malin Barr (IND)
Gamla lögner, Nya sanningar Spelfilm 9,30 av Mirelle Gustavsson, Anton Winqvist, Amanda Engström, Emmely Kalvik, Yves Ochoa Villarroel, Anton Karlsson (Örebro Universitet Filmlinjen)
Nannas värld Dokumentär/Historisk 7,05 av Sara Heine (Högskolan Dalarna)
Just because you didn’t film me while I was crying it doesn’t mean you’re not a filmmaker Dokumentär 5,11 av Astrid Askberger (IND)
Fuck My Band Drama 5,02 av Tora Wideryd (Fridhems FHSK)
Nadish Drama 12 min av Willy Fermelin (IND)

13.30-14.15 “Allt är Möjligt” samtal i Filmsoffan

13.30-14.15 “Allt är Möjligt” samtal i Filmsoffan
Göran Du Rees professor emeritus i filmregi och Johan Brisinger filmregissör och manusförfattare samtalar om filmskapande och visar Johans kortfilm Theodor som belönades med Guld på Sveriges Kortfilmfestival 1987 när Johan var 18 år.

14.45-16.15 Film Pass 2: 6 filmer

Vinjettfilm/ Trailer 1 min
Tyrannosaurier 2,06 Animation av V.Kütt (Arkivfilm årtal okänt)
En Dröm om Havet 7,20 Äventyr fantasy av Ron Andersson (IND)
Havet min tröst 19,41 Dokumentär av Linnéa Ekström-Hugo Carlsund (Röda Korsets FHSK)
Cleo 15 min Spelfilm av Julia Ohlsen (Sigtuna FKSK)
Peter Pan-Syndromet 15 min Mokumentär-Komedi av Oliver Lindståhl (Kaggeholm FHSK)
Jag sitter hellre här 12,07 Mokumentär-Komedi av Tuva Lantz (Sundbyberg FHSK)

16.30-17.15 “Allt är Möjligt” samtal i Filmsoffan

16.30-17.15 “Allt är Möjligt” samtal i Filmsoffan
Efter förra årets succé med kreativt snack i Filmsoffan – drar regissören och skådespelaren Marina Nyström fram soffan i rampljuset igen! I år bjuder hon in Anders Rune, prisbelönt filmskapare, som hon gjort två långfilmer med och nu arbetar de tillsammans på Stockholms Filmskola som utsett till “Årets Filmskola 2023” av SKFF. Samtalet rör sig kring filmskapandets utmaningar, regi, casting, och att våga långfilmsdebutera, Samtalet avslutas med publikfrågor!

17.30-19.30 Film Stockholms samproduktioner – kortfilmer 2023

17.30-19.30 Film Stockholms samproduktioner – kortfilmer 2023
Film Stockholm presenterar, i samarbete med Sveriges Kortfilmfestival, kortfilmer som Film Stockholm samproducerat och som hade premiär under årets upplaga av Göteborg filmfestival. I samband med visningarna kommer bland annat regissörer och skådespelare vara på plats för samtal och Q&A.  Moderator Sophie Vuković 
Film Stockholm och Sveriges Kortfilmfestival välkomnar er till en spännande mötesplats för Stockholms kortfilmsscen. Evenemanget har fri entré men för att säkra en plats finns bokningsbara biljetter på festivalens hemsida. Varm välkomna!
Filmerna som visas är i ordningen: “Surprise” Drama av Laerke Herthoni, Skitväder” Animation/Satir av Jessica Laurén, “Filmen känns för vit” Dramakomedi av Sebastin Johansson Micci, “Vernissage” Spelfilm/Drama av Arvin Kananian, “At the Window” Animation/Live Action av Peter Larsson & Tomas Stark, “Sista helgen med Jenny och John” Spelfilm av Jimmy Olsson och “Åsnelandet” Dramakomedi av Bahar Pars.