2018 JURY

Sveriges Kortfilmfestival är stolta över att presentera årets filmjury 2018

Vi välkomnar årets eldsjälar Hawa Sanneh, Johan Fogde Dias, Ingrid Edström, Sosi Chamoun, Victor Von Schirach och Maria Åkesson

INDIVIDUELLA KLASSEN

 
Hawa Sanneh debuterade med sin prisbelönta kortfilm Gay Enough på Sveriges Kortfilmsfestival 2016 och  är i nuläget i utvecklingsfasen av en ny kortfilm. Utöver det tidigare nämnda arbetar hon som projektledare för Cinemafrica Film Festival och sitter i styrelsen för kulturföreningen Podium. Hon har ett stort intresse för berättelser och innehåll; hur innehållet ger form åt olika slags berättelser; vem är det som berättat av, hur och för vem?

Johan Fogde Dias är filmvetare med projektledning inom kultur i grunden. Han har sedan flera år arbetat med många av Stockholms filmfestival såsom Tempo Dokumentärfestival, Stockholm Filmfestival, Bergmanveckan men även med Svenska Filminstitutet. 2015 var han med och startade Panoramica – Stockholms Latinamerikanska Filmfestival. Förutom Panoramica arbetar han även som producent åt biografen Zita Folkets Bio och som projektkoordinator åt Folkets Bios nystartade EU-projekt Scope100. Nyligen var Johan en av två svenska representanter under Locarno Industry Academy, ett nätverksforum under festivalen som riktar sig åt unga arbetare inom filmbranschen från hela världen.  

Ingrid Edström; engagerad i att tillsammans med Bengt Lagerkvist bygga upp och driva en av Sveriges första fria teatrar: teater i gamla stan som senare blev munkbroteatern. Varit ledare för barnteater grupper, engagerad som producent av barnprogram för nystartade Sveriges Television. Hon har även varit chef för barnprogrammen i TV2 och därefter chef för TV i Malmö, biträdande Kanalchef för TV2, Teaterchef och konstnärlig ledare för Riksteatern, VD för Svenska Filminstitutet, Facklärare och ansvarig för producentutbildningen vid den danske filmskole, Ledamot i Granskningsnämnden för Radio och TV. Ordförande för Riksföreningen för Folkets Bio, Ordförande i Workingparty for Children and Youth inom European Broadcasting Union, vice ordförande i Europarådets fond för filmfinansiering: eurimages. Ledamot i styrelsen för European Film College i Ebeltoft.

FILMSKOLEKLASSEN

Sosi Chamoun har studerat manus och regi. vid Kalix folkhögskola. Hon har jobbat med film och pedagogik sedan 2014. Sosi producerar, regisserar, och klipper sina egna kortfilmer. En av dessa; Prinsesspojken, tilldelades bl.a. förstapriset i individuella klassen på Sveriges Kortfilmfestival 2017 och har haft ett enormt genomslag, filmen har rest och besökt mer än 24:a festivaler runt om i världen. Hon tycker att film är en smaksak och någonting som ska vara tillgängligt för alla. Hon uppskattar filmer som har starka karaktärer och ett påverkan på ett känslomässigt plan.


Victor Von Schirach
är grundare till nätverket Gravity Film Sweden & Casting. Victor har regisserat, producerat eller varit exekutiv producent och rollsatt över 20 independent produktioner. Von Schirach är även utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Göteborg och har spelat i roller så som Bron, Maria Lang, Aerobics – a love story, Svartsjön, Enkelstöten, Vår tid är nu, Elsas värld och fler produktioner därtill. Victor är medlem i Teaterförbundet sedan 2009, och i Oberoende Filmares förbund sedan 2017.

Kudzai Chimbaria Är kulturvetare i grunden med bakgrund inom teater som skådespelare och regissör, och inom film som skådepelare. Hen har även erfarenhet inom filmfestival med programmering som huvudområde på CinemAfrica filmfestival. Som jurymedlem har hen medverkat i PLURAL+ Youth Video Festival, United Nations Alliance of Civilizations (2013), samt som Head of Jury -International Images Film Festival for Women, i Zimbabwe (2016). Senaste medverkade hen som skådespelare i Dani Kouyates långfilm Medan vi lever (2016).