Juryn & priser

JURYN 2024

ALVARO FUENTES

❓ Vem är du?

Jag är 58 år, har tre barn, en hund och min fru. Jag är film och sportintresserad.

❓ Varför tackade du ja till att sitta i juryn för Sveriges Kortfilmfestival Botkyrkal?

– Eftersom jag är filmintresserad och har sedan början av 90-talet jobbat med film så var det givet att tacka ja. Jag har under många år försök att få filmbranschen till Botkyrka och få flera ungdomar att intressera sig för film så det kändes som en självklarhet att ställa upp och från vara en del av Botkyrkas kortfilmsfestival.

❓ Vad är det bästa med kortfilm?

– Det häftiga med kortfilm är att man på kort tid kan få lära känna karaktärer och snabbt fångas in i handlingen.

BAHAR PARS

❓ Vem är du?

– Bahar Pars, skådespelare sen många år nybliven, ish, regissör manusförfattare, men skulle vilja mest kalla mig själv undersökande skådespelare …

❓ Varför tackade du ja till att sitta i juryn för Sveriges Kortfilmfestival Botkyrkal?

– Jag är själv uppväxt i en förort och vet att förutsättningarna är inte alltid på ens sida … så vill se röster och stötta Botkyrka.

❓ Vad är det bästa med kortfilm?

– Kortfilm är där man kan vara såååå fri i sitt skapande. Man behöver inte ens kunna skriva eller kunna namnet på en lins för att skapa en kortfilm. Det är du som är uttrycket, påminner mig om allt man kan göra på sociala medier fast bättre. Det finns också en gemenskap att under en kort tid skapa ihop. Alla bidrar, min mamma typ lagar mat till mitt crew när vi inte hade pengar. Det är vackert. Det behöver inte ens vara en film … ja ni fattar.

DAVID NZINGA

❓ Vem är du?

– Angolansk-svensk skådespelare, producent och manusförfattare. Debuterade som huvudroll i den Kristallennomierade Svt-serien Familjen Babajou. Grundare till produktionsbolaget DNZ Pictures med bas i Jordbro. Producerade Maria Wern säsong 9 med Warner Bros och skriver på kommande långfilmen “Välkommen Hem”. Stått på Dramatenscenen, varit på världsturné med Unga Klara-teatern och är med och sätter upp en Balett på Kungliga Opera med stor premiär i höst. Initiativtagare till plattformen People of Film.

❓ Varför tackade du ja till att sitta i juryn för Sveriges Kortfilmfestival Botkyrkal?

– Något som gör mig extra glad är när nya unga filmskapare vågar ta klivet in i filmbranschen. Det påminner mycket om min egna resa och vart jag började. Så det kändes otroligt roligt att jag blev tillfrågad om att sitta i juryn.

❓ Vad är det bästa med kortfilm?

– Formatet i sig och den lilla tiden du har på dig att förmedla din story. Det är effektivt och känslan är oslagbar när man lyckas träffa rätt.

PRISER

Juryn ska utse vinnare av följande priser:

S:T BOTVIDSPRISET
Priset tilldelas regissören av festivalens bästa film. Prissumma: 15 000 kronor hos Dagsljus.
Priset sponsras av Dagsljus.

PRISUTDELARE: NORA KHALIL, författare och poet

ABF-PRISET
Ska gå till en film som kombinerar en stark film med att belysa ett samhällsproblem/lyfter en viktig samhällsfråga. En film som höjer rösten. Prissumma: 8 000 kronor. Priset sponsras av ABF Botkyrka/Salem.

PRISUTDELARE: HANI ALBITAR, biträdande ombudsman, ABF Botkyrka-Salem

FASTIGHETSBYRÅNS PRIS
Priset ska gå till en film som vågar bryta normer. Kan vara en film som berättas på ett nytt sätt, som tar upp något tabubelagt eller som på annat sätt sticker ut ur mängden. Ska tilldelas en modig och nytänkande regissör. Prissumma: 5 000 kronor. Priset sponsras av Fastighetsbyrån.

PRISUTDELARE: TONY JERGOS, fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån

FRAMTIDSPRISET
Priset ska gå till en film där regissören är född 2001 eller senare och där juryn ser potential för framtiden. Prissumma: 1 000 kronor. Priset sponsras av Mammut Kultur.

PRISUTDELARE: ANDREAS BJUNÉR, ägare och producent, Mammut Kultur

HÖJ RÖSTEN-PRISET
Ska gå till den film som juryn anser ligga närmast årets tema Höj Rösten. Vinnaren får coachning av Bahar Pars samt en prissumma på 1 000 kronor. Priset sponsras av Ladybug Festival.

PRISUTDELARE: AASE HÖGFELDT, producent, Ladybug Festival

WIFT-priset
Priset delas ut till en kvinnlig filmskapare och vinnaren utses av Ladybug Festival. Priset är ett års medlemskap i WIFT (Women in Film and Television).

PRISUTDELARE: AASE HÖGFELDT, producent, Ladybug Festival

Övriga priser (utan prissumma, men med mycket ära):
PRISUTDELARE samtliga priser nedan: ANDREAS BJUNÉR, producent, Sveriges Kortfilmfestival Botkyrka och AASE HÖGFELDT, konstnärlig ledare, Sveriges Kortfilmfestival Botkyrka.

Bästa dokumentär

Bästa ljudupplevelse

Bästa foto

Bästa manus

Bästa huvudroll 

Bästa biroll 

Juryns hederspris