22/3 “En Bättre Morgondag”

För 7e året i rad arrangerar vi “En Bättre Morgondag” – Film & Forskarsamtal i samarbete med Sveriges Unga Akademi och LadyBugFestival. Vi bjuder in forskare och några unga filmskapare som anmält sina film till festivalen.

10.00-11.15 “En Bättre Morgondag” Film & Forskarsamtal

Tillsammans talar forskare kring ämnet som deras filmer tar upp och svarar på frågor från publiken. I år är fokus BRIS och Hjärnforskning.

Läs mer på Sveriges Unga Akademi och om de deltagende forskarna och filmskaparna på SUAs webb

1. JAG TROR JAG KLARAR MIG

Fina Höglund (2003), Spelfilm 12 min

Fina skapade JAG TROR JAG KLARAR MIG när hon gick på Sigtuna folkhögskola 2023 “Vi hade fått i uppgift att pitcha en film med temat ‘passion’. För mig var det viktigt för filmens dramaturgi att passionen visades genom ett annat element, dansen i detta fall. Jag anser att det är genom konstformer och andra rörliga moment som vi ger och tar emot kärlek.” 


2. The Blue Boy

Rickie Cai (2001), Animation 3 min.

Syskonen Ida och Rickie Cai har skapat en stark historia om barnmisshandel. Berättelsen bygger på Rickies egna erfarenheter från skolan: “Jag valde att göra filmen för att det var någonting väldigt viktigt som behövde berättas och för att förhoppningsvis kunna påverka.” 

The Blue Boy vann priset Filmörnen på Värmlands kortfilmsfestival 2023 med motiveringen: ”En gripande historia som berättas stilsäkert både i form och uttryck. Ämnet är tungt, men hanteras med stor artistisk integritet.”


3. JAJJA

Spelfilm 13min, Hugo Melin (1999)

Hugo kom på idén efter att ha studerat sin egen farfar och skapade filmen när han gick på Dalarnas Högskola Filmlinjen

JAJJA vann flera priser vid Novemberfestivalen 2023 bland annat för Bästa film – Tungvikt med motiveringen: ”En viktig film med berättarfiness och fint skådespeleri. En film som står som en stark helhet skapad av samspelta kreatörer som vet vad dom vill och vart dom ska. En film som berör och som vi inte kommer att glömma…”

Filmen är skapad av Hugo Melin, som kom på idén efter att ha studerat sin egen farfar som har demens.


Läs mer på Sveriges Unga Akademi