2020 Vinnare SKFF Filmskoleklassen

GULD
Skog Dokumentär 09:25
Av: Sive Hamilton Helle
Skola: HDK Valand – Högskolan för konst och design
GULD till “En fulländad och suggestiv skildring av ett ögonblick i tillvaron, där varken för mycket eller för lite blir sagt. Filmens språk är på samma gång jordnära och djupt poetiskt. Med de andlöst vackra bilderna blir känslan av att kliva in i en tavla påfallande, och det förrymda djuret ramar in berättelsen – på samma gång filmens huvudroll och solitär i sin egen historia. Fantastisk film!

GULD och bästa Foto till Skog Dokumentär 09:25 av Sive Hamilton Helle

SILVER
Bavo, bavê mino Dokumentär 05:32
Av: Solin Bakircian
Skola: Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö.
SILVER går till “en film som med ett stillsamt poetiskt bildspråk och med små detaljer lyckas fånga den stora känslan. Genom en inre resa från barndomen landar vi i det som ger hopp, inspiration, glädje och sann livskraft – den stora känslan av kärlek, kärleken till sin far.

SILVER till Bavo, bavê mino Solin Bakircian

BRONS
We Shut Shit Down Dokumentär 05:28
Av: Sofie Andersson
Skola: Ölands Folkhögskola
BRONS motiveras så här: “För sin kraft och förmåga att lyckas skildra den frustration som många känner i ett samhällsproblem som berör oss alla. Genom sin föränderliga form och lekfullhet påvisar den komplexiteten i frågan och det ger åskådaren ny energi och driv. För bättre sagt blir det inte: “Varför är inte alla ute på gatan när huset brinner?”

BRONS till We Shut Shit Down av Sofie Andersson

Bästa Regi
Bilder av Leo Drama 14:43
Av: Erik Rusch (manus, regi, huvudroll)
Skola: SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola
Pris för Bästa Regi går till en regissör som från första scen drar oss med på en resa tillbaka i tiden, tillbaka till känslan som stoppats undan i det djupaste inre. Genom ett återhållsamt skådespeleri förstärks närvaron av det “dolda”. Balansen mellan ett yttre lugn och ett inre kaos skapas även genom dramaturgi och mängden minnesbilder. Kärlek mellan två pojkar. Frågan ekar kvar hos tittarna: hur kan detta vara problematiskt i vår nutid?

Bästa regi till Bilder av Leo av Erik Rusch

Bästa Manus
Tabula rasa Drama 12:23
Av: Viktor Skara
Skola: Katrinebergs Folkhögskola
Priset för Bästa Manus går till en film vars dialog träffar oss med kraft. En dialog som är trovärdig och äkta samtidigt som frågan om utanförskap på ett naket och tankeväckande sätt både synliggörs och problematiseras. Hur formas människan av sin miljö? Detta manus utforskar årets tema ”människa och miljö” på djupet.

Bästa manus till Tabula rasa av Viktor Skara

Bästa Foto
Skog Dokumentär 09:25
Foto: Even Grimsgaard
Av: Sive Hamilton Helle
Skola: HDK Valand – Högskolan för konst och design
För sin poetiska sammanflätning av en historia med få ord men stora känslor. Ett fotografi som är betraktande, närvarande, noga utvalt och som driver filmen framåt på sitt eget sätt. En film med många bilder som stannar kvar på näthinnan efter man lämnat biosalongen.

Bästa Klipp
Profundum Dokumentär 08:37
Klippare: Johan Öhrn
Av: Mikael Rosen
Skola: Högskolan Dalarna
Med sitt meditativa tempo förs vi med på en resa till en plats som inte alla har tillgång till. Vi vaggas igenom och känslan av trygghet omsluter även om faran närvarar i varje scen. En film klippt med vackert samspel mellan ljud och bild, med tydlig riktning framåt som inte tappar drivet trots sin lugna framtoning.

Bästa klipp till Johan Örn Profundum av Mikael Rosen

Bästa huvudroll
Hur länge till Drama 14:13
Skådespelare: Anna Edström
Av: Karl Larsson
Skola: Högskolan Dalarna
Priset för bästa skådespelarinsats tilldelas en person som förflyttar oss till en mardröm. En mardröm som så många känner igen, den då en liten bit av vår själ dör varje dag. Den då enda chansen att överleva är att stänga av, att fly mentalt. Skådespelaren lyckas fånga upp det dubbla i att både vara vaken, redo för flykt, och samtidigt vara mentalt avstängd då förtrycket blir vardag.

Bästa skådespel till Anna Edström i Hur länge till av Karl Larsson

Bästa biroll
Åh, älskade bohag Drama 14:25
Av: Niklas Edor Karlsson
Skådespelare: Utas
Skola: Kulturama
Vi älskar den skruvade gubben i denna skruvade historia! Han klampar in från ingenstans och stör ut vår protagonists tillkämpade designtillvaro med sin dårhusrock, sitt galna leende och sin faiblesse för kaffe och ankor. Ett extra plus för ankmatningen på parkbänken där de sitter i ett moln av skrikande måsar, samt för repliken “Jag har hört massor av sådana här historier – de låtsas vara dementa och sedan snor de allt man har!”

“Bästa biroll” till Utas i Åh, älskade bohag av Niklas Edor Karlsson

Bästa Musik
Blåsippevägen Drama/Musik 11:28
Av: Emma Sand
Musik: Text Emma Sand och framförd av Fanni Hertzberg, Maja Horváth, Amanda Karlström & Astrid Melén
Skola: Fridhems Folkhögskola
Väldigt fina musikaliska kommentarer som ger filmen en alldeles särskild dimension. Det visuella inslaget med orkestern uppradad framför ett skånskt rapsfält i full blom ger ytterligare en förhöjning i uttrycket. Begåvat, soligt och roligt!

“Bästa musik” till Blåsippevägen Drama/Musik 11:28 av Emma Sand

Bästa Ljud
Coming back is not the same as staying Dokumentär 05:25
Av: Jasmijn Kooijman
Skola: HDK Valand – Högskolan för konst och design
Med sin stökighet så kommer filmen i ett flöde, likt en fors. Där lekfullheten sipprar igenom och vi förs med på en resa där platser smälts samman och vi får uppleva dom på ett sätt vi inte sett dom förut. En film där ljudet binder samman alla komponenter i en harmonisk och samtidigt explosiv upplevelse.

“Bästa ljud” till Coming back is not the same as staying av Jasmijn Kooijman

Bästa Cast
Girls night out Drama 10:08
Cast: Klara Jutterdal, Moa Wall & Sara Mejàre
Regi: Simone Norberg
Skola: Fridhems Folkhögskola
Väldigt lyckad cast med dessa tre brudar som det slår gnistor om vare sig de skrattar eller  grälar. I deras sällskap blir till och med besöket i en ödslig bowlinghall med gradvis stigande fylla på billig öl en elektrisk upplevelse. De skildrar med imponerande skådespeleri och i perfekt samklang unga människor i alla deras stadier, förtroligt, småskitigt, gapskrattande, surfittigt och utan en enda död punkt.

Bästa Cast till Girls night out av Simone Norberg

Hederspris 1
På andra sidan Dokumentär 18:09
Av: Firas Mukarker
Skola: Göteborgs Folkhögskola
Väldigt berörande berättelse om att som ung byta land och familj och vad det kan göra med en, berättat med stor värme och uppriktighet. En sitter som ett ljus under hela filmen och hoppas innerligt på ett bra slut, eftersom berättaren kommer en så nära i sin tillbakalutade öppenhjärtlighet att det känns som ett samtal med en gammal vän.

Hederspris till På andra sidan av Firas Mukarker

Hederspris 2
Att våga säga våldtäkt Dokumentär 10:14
Av: Emelie Kastberg, Jonas Engberg, Cornelia Fahlvik, Johan Gustafsson
Skola: Högskolan Dalarna
Med ett hederspris vill vi uppmärksamma en dokumentärfilm som med ett stort mod berättar om en vidrig och kränkande upplevelse som så många av oss varit med om, men ingen vill tala om. Ingen kommer ändå att tro mig. Jag får skylla mig själv. Jag skulle gjort mer motstånd, är tankar som många tänkt. Vi vill att så många som möjligt skall se denna film, diskutera dess innehåll och vi vill uppmuntra andra ”Att våga säga våldtäkt”.

Hederspris till Att våga säga våldtäkt av Emelie Kastberg, Jonas Engberg, Cornelia Fahlvik, Johan Gustafsson

Hederspris 3
Skeiv Dokumentär 14:35
Av: Love Hjertberg
Skola: Fridhems Folkhögskola
Med sin varma ingång och tonträff får vi större förståelse för queer-communityt och dess hierarkier. Vi får hänga med bakom kulisserna och träffa en person som går rakt i hjärtat. En film med tydlig normkritiska analys och med en vilja att belysa och förändra.

Hederspris till Skeiv av Love Hjertberg